С изложба и пресконференция Комплекс за социални услуги за деца и семейства – Пазарджик откри Кампания против подкрепянето на просията, извършвана от деца.

„Дайте шанс на детството! Не подкрепяйте просията!”„Подайте сигнал, не давайте пари на просещо дете!”„Детството се нуждае от подкрепа!”„Всички деца имат нужда и право да живеят в сигурна семейна среда, за да имат нормално детство и юношество, да получат образование, за да имат бъдеще”.

Това са само част от посланията на кампанията против подкрепянето на просията, извършвана от деца, която на 12 април откриха управляващите Консорциум „Алианс за социално развитие – Пазарджик” Златка Грудева и Тодор Тодоров.

На проведената днес с журналисти пресконференция, с участието на екипа от сектор ”Работа със семейства” към КСУДС – Пазарджик, те заявиха, че подкрепят идеята на Атанаска Мунджийска /специалист по социални дейности/ и благодариха на екипа, развил и реализирал инициативата. Подчертаха, че снимките за Кампанията са авторски, на специалистите от екипа на КСУДС Марияна Влахова-Аджова и Диана Сеферинкина, заснети по улиците на гр.Пазарджик. Бяха представени специално изработените за целта флаери и изложба от снимките с послания против подкрепянето на просията, извършвана от деца.

Директорът на КСУДС Гергана Спасова подчерта, че просещото на улицата дете в по-голяма част от случаите е социално неглижирано, липсват му социални умения, претърпяло е домашно насилие. Детето не проси само, в повечето случаи самите родители изпращат детето да проси. Това са страдащи деца, отглеждани в нездравословна семейна среда, на които им липсва подкрепа и разбиране.

Ръководителят на сектор „Работа със семейства” Петя Генчева допълни, че просията при децата се е превърнала в начин на живот. Просещите деца трудно могат да бъдат обхванати, тъй като те са изучили множество сложни комбинации, за да прикрият действителното си положение и ако бъдат хванати в просия, значителна част от тях декларират, че го правят по собствено желание, без някой да ги принуждава.

Организаторите на Кампанията призовават всички, които вярват, че и просещите  деца имат права, които не трябва да се нарушават по този грозен и отвратителен начин, незабавно да сигнализират на Полиция (166) и на Спешния телефон (112).

„Най-важното е хората да осъзнаят, че докато се дават пари на просещите, ще има и просяци”, каза Генчева и допълни, че Кампанията няма фиксирани срокове. Специалистите от КСУДС ще раздават флаери на гражданите в празнични и работни дни, ще извършват мобилна социална работа на различни места в града, за установяване на просещи деца и в подкрепа на ОЗД – Пазарджик. Уточни, че Кампанията ще бъде изнесена през май в Парк-остров ”Свобода”- Пазарджик.

12деца-ксу