Художествена металолеарница „Незнайния войнъ“ създава паметника на апостола на Брацигово – Васил Петлешков. Това се случва през 1896 г., когато е било и първото честване на годишнината от въстанието в бунтовния град. Леарната е в София, а човекът, който е изпълнил проекта на скулптора Мина Иванов, се нарича Никола Радев.

Той е и създателят на скулпторите на братята Христо и Евлоги Георгиеви, които и до днес са пред най-старото висше училище в България – Софийският университет „Св.Св. Климент Охридски“. В нашия край той прави и буквите, които са на паметника в местността Оборище, където се провежда Великото народно събрание и се решава избухването на Априлското въстание.

Паметникът в Брацигово е разположен на мястото, където през размирната 1876 -та Петлешков бил горен на кладата и разпитван от Хасан паша. Под постамента и бронзовата фигура на личния въстаник се намират и неговите кости.

12брацигово-старинна

Днес мястото е парк „Априлци“, който брациговци обичат, но в миналото и по-точно по време на въстанието, там се е намирало гробището. В единият му край имало и малка черквица, която била съборена по време на бунта.

Идеята да се направи паметник на Петлешков дошла от местните първенци и сподвижниците на Петлешков. Благодарение на въстанието селото станало град, през същата година, в която е сътворен и паметникът.

Както вече споменахме негов скулптор е Мина Иванов, но трябвало да се намери и леяр, който да направи бронзовата фигура. След дълго умуване и търсене на майстор, поръчителите на монумента се спрели на „Незнайния войнъ“. Освен братя Георгиеви, талантливият художник – леяр е създал и паметника „Бдинци“  във Видин.

Снимките, които се съхраняват от внука на Никола Радев – Явор, показват част от процеса по създаването на паметника, а също така и миговете преди той да поеме към Брацигово.

12петлешков1234

Художник-леярят Никола Радев, в средата, а до него е съдружникът му Никола Ганев.

Още снимки можете да видите в сайта на Явор Радев – „Пълнощастие“ ТУК

Явор Радев е археолог. През последните дванайсет години се занимава с визуални ефекти в една от най-големите компании в индустрията – WWFX. В момента е съсредоточен във фотографията и сайтът за щастливи хора – ПЪЛНОЩАСТИЕ.

Първата му месторабота е в първата музикална телевизия на България „ММ“, откъдето идва убеждението му, че работата трябва да е удоволствие. Той планира и пътуване до Брацигово, което ще осъществи със съпругата си Ева и четири годишната им дъщеричка.