Гласуваната от кабинета Борисов – 2 субсидия в размер на 5,5 милиона лева, с която трябваше да се покрият наследените просрочени задължения от предишните кметове по оздравителния план на община Септември беше редуцирана на няколко пъти от служебния кабинет „Герджиков”, разказа кметът Марин Рачев. Една седмица време не стигна, за да се усвои сумата по оздравителния план преди кабинета Борисов – 2 да подаде оставка, припомни той.
Първоначално, след като служебният премиер Огнян Герджиков встъпи в длъжност  от кмета на Септември бе поискано, да се преправи плана за оздравяване, а отпуснатите средства по него да бъдат намалени до размер от 4,6 милиона лева.

След като това бе изпълнено след многократни разговори и отстъпки от страна на Общината, с официално писмо кметът бе уведомен, че трябва да се внесе на сесия и да се гласува сума не 4,6 милиона, а 4, с които Общината да се оправя от тук нататък. Въпреки, че въпросната сума е извън санитарния минимум, на наследените от предишни управления просрочени задължения, от ръководството на общинска администрация се взе решение да внесат за гласуване в Общинския съвет тази последна брадва от страна на Министерство на финансите, каза Рачев.

Така с решение номер 664/28.03.2017 г. Общински съвет – Септември на основание разпоредбите за Публичните финанси оторизира кмета да се съгласи с наложената от МФ промяна в размера на бюджетните взаимоотношения на Общината с централния бюджет за 2017 г.

Няколко дни по-късно обаче в очакване на съставянето на кабинета Борисов – 3 сагата придобива ново измерение. Вместо нужните 5,5 редуцирани на 4,6, а в последствие на 4 милиона лева, в сметката на Общината постъпиха едва 3,3 милиона.

Поради причината, че сега всички взискатели ще скочат в искане те да са от първите възмездени. Това със сигурност ще вкара кмета в интрига, от която трудно ще се излезе. Причината е прозаична – досега повечето кредитори на Общината проявяваха разбиране поради липсата на средства, а сега такива предпоставки няма да са на лице.

Кметът Марин Рачев смята, че въпреки тежкото финансово състояние е по-добре сумата от 3,3 милиона лева да се върне на финансовото министерство за да се иска след встъпването на новите министри нейното преразглеждане и процедиране отначало.

От 5-ти април парите са ни по сметката, но и лев няма да преведем на никой, докато това безумие не се изчисти. Главната счетоводителка и аз тези дни не сме спрели да звъним и да настояваме за среща на високо ниво за да ни бъде обяснено какво е наложило утвърдената сума от 5,5 милиона да бъде намалена на 3,3 в крайна сметка, каза Рачев.

Как да преминем към оздравителните мерки, сменяйки предназначението на имотите от публична в частна собственост, които сме заложили като продажби за индустриални и вилни зони, като в момента, в който това стане те ще бъдат запорирани и продадени чрез ЧСИ-та от взискателите, които не са си получили парите. – допълни той.

Фирмите, към които предишните кметове са задлъжнели от Общината са над 60. Всички те чакат пари. И магьосници да сме няма как с 3,3 милиона лева да разплатим 5,5. Една година Министерството на финансите ни наблюдава и преди Нова година, след като показахме строга финансова дисциплина ни бяха утвърдени 5,5 милиона безлихвен заем. Настоящите управляващи за два месеца опорочиха всичко с редуцирането на сумата по финансово оздравяване.

В крайна сметка средствата са върнати в държавната хазна и ще се чака случаят да бъде преразгледан от новото правителство.