Най-големият проблем при боядисването на Великденските яйца е свързан с варенето им. Как да направим така, че да не се чупят?

Ето няколко споделени съвета за това:

1. Напълваме електрическа кана с яйца. Доливаме студена вода. Включваме, завират, каната се изключва, яйцата стоят още 7 – 9 минути в горещата вода и се изваждат. От години ги варя така. Много е лесно, не се чупят. – разказа Стоянка Дунева.

2. Боядисване на пара – ТУК

3. Много важно е яйцата да не се сложат за варене веднага след изваждането им от хладилника. Сега нощите са хладни, така че спокойно можете да ги оставите на стайна температура от вечерта. А готвачът Рудолф ван Веен от 24kitchen съветва по принцип да не държим яйцата в хладилник, защото изсъхвали, а в шкаф, както прави той. Сутринта ги накиснете във вода с малко хлебна сода (която не е задължителна), измийте ги внимателно и ги подсушете с мека кърпа.
И сега – един нов, лесен, икономичен и много сигурен метод за варене на великденските яйца! Всъщност, той е за варене… без варене. Описан е подробно в ето този кулинарен блог: http://www.mycookingbookblog.com/kak-da-svarim-perfektni…/. А кратката „рецепта” е следната: Яйцата се нареждат на дъното на тенджерата. Заливат се с студена водата и се слагат на силен котлон. Щом водата заври силно, веднага свалете тенджерата от огъня. Захлупете я с капака, който можете да покриете допълнително с хавлиена кърпа, но е достатъчно и само да покриете съда с прозрачно домакинско фолио. Важното е да засечете яйцата да престоят във врялата вода точно 17 минути. В оригиналната рецепта след изтичането на 17-те минути яйцата се прехвърлят внимателно, едно по едно, в купа със студена вода, в която сте пуснали и няколко кубчета лед. Там ги държите 2 минути и ги изваждате, отново много внимателно.
Опитът показва, че и без „ледената баня” яйцата са се сварили чудесно. Това, което ги отличава от дълго варените и особено от преварените яйца за Великден, при които се получава сиво-син ореол около жълтъка и белтъкът е жилав, е, че получавате чудесни на вкус яйца, с рохкав и слънчевожълт жълтък. И още нещо много важно – процентът на спуканите при този метод на варене яйца е изключително нисък, близо до 0. Това толкова ще ви хареса, че занапред ще приготвяте така варените яйца и за неделната закуска.
Сигурен, изпитан и много красив резултат се получава с люспи от стар кромид лук. Единият вариант е да варите яйцата във вода с две шепи люспи, а след сваряването да ги оставите да престоят в запарката от 30 до 60 минути. Яйцата получават жълт цвят, бордо или топло кафеникаво, според продължителността на оцветяването.
Другият начин е да оваляте мокрото сурово яйце в сухите люспи, които е добре предварително да наситните, поставете го внимателно в парче от стари чорапогащи и завържете. Варете яйцата до готовност. Разопаковайте едно яйце, за да видите резултата и след това решете дали ще оставите две-три или всичките да станат още по-тъмни, а можете да ги оцветите допълнително в някоя от готовите бои – така ще получите мраморен ефект, съветва Иванка Ватева.