* Снимка: Лъчезар Урушев

Когато Джак Керуак създава своя фундаментален роман „По пътя“ читателската аудитория е раздвоена. Някои намират романа за пълна скука, други като Джим Морисън и Боб Дилън откриват в него творчески импулс.

Започвам редовете за изложбата на младите ученици на Светозара и Марин Кузеви така, защото първата асоциация от видяното е именно с романа, който трасира един нов път в литературата. Пътят в търсенето на Бога и той преминава през доста странни места, където се приема, че Господ не пребивава. Но той е всъщност точно там. Където най-малко го очакваме.

Изложба „По пътя“, която е експонирана в пазарджишката галерия „Георги Машев“ бе открита в сряда – вечер и в момента е едно от местата, където непременно трябва да отидете, защото изложбата ще бъде на разположение до 18 май.

В салона ще намерите произведенията на художниците от ателието на творческото семейство, но всъщност там е събрана една нова култура, обединяваща младите и вдъхновяваща ги за търсене на нови аспекти, преосмисляне на времевите рамки, експериментиране със собственото Его, разчупване на гадните статуква и тинята на закостенелите възприятия.

Изложбата е елегантен начин да разтвориш черепа на посетителя и да провериш какво има вътре, да измъкнеш от мозъка му негативните мисли и да ги замениш с възхита и вяра, че пътят винаги е пред очите ти. Нещо повече имаш не една, а множество възможности да продължиш. И всяка работа от изложбата е един от тези пътища. Остава само да се гмурнеш вътре и да се оставиш на усещането.

От класически етюди по рисуване до дигитални рисунки на графичен таблет, това е най-общо казано съдържанието на изложбата. Жанровете – рисунка, живопис, графика, Concept Art, произведения от областта на архитектурата, графичния, модния , интериорния и гейм дизайна.

И докато се реех във фейсбук видях, че участниците в изложбата са подарили на своя учител гравирана бутилка пълна с осемнадесет годишен „Чивас“, само тук установих несъответствие. В „По пътя“ се пие само „Джак“.