Старозагорският митрополит Киприан ще води българската делегация, която ще донесе от Ерусалим Благодатния огън, съобщи главният секретар на Светия синод епископ Герасим. Най-вероятно това ще стане, както и в предишните години, с правителствения „Фалкон“, който ще излети в 17:00 часа на 15-и април – Страстната събота.

Благодатният огън се самозапалва всяка година по това време в храма „Възкресение Христово“, построен върху Божи гроб в Ерусалим. В първите минути след запалването му този огън има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. Той обаче се появява само в присъствието на православния патриарх на Ерусалим, което е най-силният аргумент на източните църкви в диспутите им с Рим кое тълкувание на вярата е по-правилното.

От него се запалват специални фенери, с които изпратените православни духовници го разнасят в родните си страни, където огнената щафета достига до всички храмове в тях. Всички опити на учените да обяснят този феномен засега са безрезултатни. Единственият случай, за който се твърди, че огънят е слязъл извън пределите на храма бил през 1579 г. Представители на арменската църква предупредили местната градска управа да получат изключителното право да честват Великден в храма.

Патриарх Софроний и православните поклонници не били допуснати нито в параклиса над Божи гроб, нито в храма, а били изгонени да се молят на входа. Въпреки, че арменският патриарх прекарал целия ден в молитви, чудото не се случило. Вместо това огънят лумнал извън храма, точно пред православния патриарх. Всичко това предизвиква сблъсъци между гръцкото и арменското население на града. Имамът на съседната джамия, виждайки чудото, приема православното християнство, което води до вълнения и сред мюсюлманите. Това кара турските власти да постановят пасхалната церемония да се води винаги от православния патриарх, а арменският архиерей само да го следва и никога да не взима пряко участие в получаването на огъня. Този спор не е приключил и до днес.