Новоизбраното 44-то Народно събрание ще проведе първото си заседание утре, от 10.00 часа. Събранието се свиква с указ на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. Заседанието на парламента ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР.

Съгласно Конституцията първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 44-тото Народно събрание това е Тома Томов от БСП за България.

На първото заседание народните представители ще положат следната клетва:

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“ След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвените листове.

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз. Изявления ще направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател на 44-тото Народно събрание. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово.

Народните представители ще изберат заместник-председатели на Народното събрание и ще приемат решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

На тържественото заседание са поканени да присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова,  президентите Петър Стоянов, Георги Първанов, Росен Плевнелиев, бивши председатели на парламента, служебният премиер Огнян Герджиков и министри, патриарх Неофит, главният мюфтия Мустафа Хаджи, представители на вероизповеданията, евродепутати, представители на институции и на дипломатическия корпус.

Ето и кратките биографии на хората, които изпращаме от нашия избирателен район.

БСП

1. Славчо Велков

26велков

Дата на раждане: 04.09.1950 г.

Място на раждане. гр. Велинград.

Образование:  Завършил е военното училище „Васил Левски“ във Велико Търново, Военната академия „Г.С. Раковски“ в София. Служил е в различни поделения на БА на командни длъжности. През 1983 г. постъпва на работа в Министерство на вътрешните работи, където е работил на различни длъжности до главен секретар на министерството. Той е бил и ръководител на група за противодействие на въздушен тероризъм и осигуряване на полети в Близкия изток, Африка, Азиатско-тихоокеанския регион. Работил е в различни дипломатически мисии на България зад граница- Гвинея, Бейрут, Ливан, Тунис – с дипломатически ранг аташе. Велков е работил и като анализатор към Центъра за близкоизточни изследвания за Иран, Ирак, Саудитска Арабия, Обединени арабски емирства. Преподавател е в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в програми Дипломация и Международни отношения. Той е консултант и преподавател в Военномедицинския отряд за бързо реагиране към Военномедицинска академия, чете лекции в университет Хумболт в Берлин, автор е на над 100 публикации. Член на управителния съвет на Асоциацията на завършилите колежа по отбрана на НАТО в Рим. Велков е бил зам.-председател на Съюза на патриотичните сили и военните от запаса. Ползва руски, френски и арабски език.

Семейно положение: Женен.

Принадлежност към ДС: Вербуван е от о. р. Иван Димитров Иванов на 06.03.1974 г., регистриран на 23.03.1974 г. Работил е за ДС като агент с псевдоним Пеев в управление III-VIII-III, управление III-I-I. Снет е от действащия оперативен отчет през 1987 г.
Досието му е сред отделените за масово унищожаване по нареждане на Атанас Семерджиев в началото на 1990 година, за което свидетелства и протокол рег. № КА-22/ 20.03.1990.

При управлението на Жан Виденов е привлечен отново в системата на МВР като началник на сектор за периода от 02.12.1994 г. до 17.07.1995 г.

2. Йордан Младенов

18йордан

 

Дата на раждане: 9 май 1979 г. в гр. Пещера

Образование: Завършил е Аграрен университет – Пловдив със специалност „Агроинженерство” и Технически университет – Габрово със специалност „Стопанско управление”.

Месторабота: От 2003 г. до 2013 г. е председател на Управителния съвет на Бизнес център – Пещера, с основна дейност разработване и кандидатстване по европейски проекти за ускоряване на местното икономическо развитие и провеждане на обучения. Бил е регионален координатор по проект 100 за създаване на конкурентноспособни стартиращи фирми. През годините е партньор по редица социални и икономически проекти. Мениджър в частна фирма.

Семейно положение: Женен, с едно дете.

Принадлежност към ДС: Няма такава

 3. Надя Клисурска – Жекова

18надя

Дата на раждане: 23 юни 1978 г.

Образование: Има две висши образования – „Право“ от ВТУ“Св.Св. Кирил и Методий“ и „Български език и история“ от ПУ“П.Хилендарски“.

Месторабота: Работила е в общинските администрации на Пазарджик и Стрелча, има зад гърба си и два мандата като общински съветник.

В момента е адвокат от АК – Пазарджик.

Семейно положение: Семейна, с едно дете.

Принадлежност към ДС: Няма такава

ГЕРБ

1. Екатерина Захариева

18катя

Дата на раждане:
08 август 1975

Образование: Завършила е езикова гимназия „Бертолт Брехт“ в Пазарджик с немски език. Магистър по право е от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Месторабота: От 2001 до 2003 г. работи като адвокат. През 2003 г. е назначена за младши юрисконсулт в Министерството на околната среда и водите, като през 2007 г. вече оглавява правната дирекция. През август 2009 г. е назначена за зам.-министър в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. На 23 януари 2012 г. е назначена за главен секретар на Администрацията на Президента Росен Плевнелиев. От 13 март до 29 май 2013 г. е вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството в първото служебно правителство на президента Плевнелиев. От 6 август до 7 ноември 2014 г. е вицепремиер по икономическата политика и министър на регионалното развитие и благоустройството във второто служебно правителство на президента Плевнелиев. На 18 декември 2015 г. е назначена като Министър на правосъдието. Владее немски и английски език.

Семейно положение: Омъжена.

Принадлежност към ДС: Няма такава

2. Даниела Малешкова

18даниела

Дата на раждане:
10 април 1970

Образование: Магистър по „Български език и история“ от ПУ “Паисий Хилендарски“ Пловдив.

Професионална дейност:

От 2004 г. до 2011 г. работи като директор на Младежки дом – Септември. Била е още преподавател по български език и история в училищата на село Лозен и град Ветрен.

От 2015 година работи като заместник-кмет на Община Септември. Владее немски език.

Семейно положение: Омъжена, с две деца.

Принадлежност към ДС: Няма такава.

 

3. Димитър Гечев

18димитър

 

Дата на раждане:
16 февруари 1983

Образование: Бакалавър по бизнес администрация. Завършил е Европейско висше училище по икономика и управление в Пловдив.

Професионална дейност: Народен представител в 43-то Народно събрание. Участва в постоянните парламентарни Комисии по земеделие и храни и по труда, социалната и демографската политика.

Общински ръководител е на ГЕРБ Велинград.

Семейно положение: Женен.

Принадлежност към ДС: Няма такава.

 4. Десислава Тодорова

18деса-поетеса

Дата на раждане: 
01 май 1979

Образование: Завършила е Тракийски университет в Стара Загора, специалност „Екология“.

Професионална дейност: Има собствен бизнес в консултантска фирма за набиране на персонал, в биографията ѝ има и две години като общински съветник в ОбС – Пазарджик.

Семейно положение: Омъжена е за ексдепутатът от предишното Народно събрание – Христо Тодоров, двамата са родители на две деца.

Принадлежност към ДС: Няма такава.

 

ДПС 

Сергей Кичиков

18сергей

Дата на раждане: 20 януари 1974 г.

Образование: 1996-2002г. –Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, магистър със специалност „Макроикономика”.

Чужди езици: Владее писмено и говоримо руски и френски език.

Професионален опит:  От 2007г.- 30.05.2014г. – Общински съветник в община Велинград, Председател на Постоянна комисия по икономика, финанси, бюджет и дружества.

31.05.2013г.-05.08.2014г. Народен представител. Зам.председател на Комисия за взаимодействие с граждански организации и движения, член на комисия по бюджет и финанси, член на Постоянно действаща подкомисия по отчетност на публичния сектор към Комисия по бюджет и финанси. 1.11.2004 г.- 30.05.2013г. Главен счетоводител в частна фирма. 1.02.1999 – 31.10.2004г. Оперативен счетоводител на частна фирма

Семейно положение: Женен с две деца

Принадлежност към ДС: Няма такава

Обединени патриоти

 Проф. Станислав Станилов

26станилов

Дата на раждане: 9 септември 1943 г.

Оразование: Археология и история във Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий“

Месторабота: През 1969-1972 година е уредник в Историческия музей в Шумен, по-късно работи като научен работник в София. През 1976 година защитава дисертация на тема „За етническия състав на населението в Долнодунавския басейн от края на VI до края на IX в. (по археологически данни)“.

От 1977 година е научен сътрудник, а от 1987 – старши научен сътрудник.

През 2005 година проф. Станилов е избран за депутат в НС от  коалиция „Атака“. На 13 ноември 2007 година е избран за заместник-председател на Парламентарната група на Атака. Станислав Станилов ще бъде за пети път депутат от Партия „Атака“.

Станислав Станилов е автор е на множество публикации в българския и европейския академичен печат, както и на самостоятелни издания, посветени на средновековната археология. Той е доктор по археология, ръководител на Секцията по средновековна археология на Археологическия институт с музей при БАН.

Доктор е на историческите науки с тезата „Художественият метал на езическа България (7 – 9 в.)“. През 2001-2003 година Станислав Станилов е заместник – главен редактор на органа на Археологическия институт с музей — списание „Археология“.

Дълги години Станислав Станилов ръководи разкопките при Плиска и други археологически обекти.

Семейно положение: Женен.

Принадлежност към ДС: От 1986 до 1990 година е агент на ДС.