Ученици от Пазарджик през целия петъчен ден ще посещават Регионалния исторически музей, заради откритата снощи изложба „Съзаклятниците“. Тя е експонирана в залата за временни изложби на Регионален исторически музей – Пазарджик и Художествена галерия „Ст. Доспевски“ в памет на 180 години от рождението на Апостола Васил Левски. Организатори на изложбата са Община Пазарджик, Регионален исторически музей – Пазарджик и ХГ „Станислав Доспевски“.

Снимки и документи на Васил Левски, свидетелстващи за неговата работа по организирането на Революционната мрежа в поробена България, се показват за първи път в Пазарджик. Посетителите ще могат да видят и дяконското му кръстче, което е донесено от вуйчо му от Божи гроб и неотменно е било с него. То е собственост на Националния исторически музей, а сега може да се види от пазарджиклии. Благодарение на това кръстче, което е изработено с капаче на гърба имаме и ДНК от Левски, които е поставил вътре кичур от косата си.

Снищи изложбата бе представена от уредника Пепа Николова и директорът на РИМ – Борис Хаджийски. Откриването бе съпътствано и с изпълнения на ансамбъл „Пазарджик“. Изложбата е отворена за посещения до 31 май.

21-1

21-2 21-3 21-4 21-5 21-6 21-721-8