Руският държавен хидрометереологически университет в Санкт- Петербург за пети път организира международен фестивал „Люди мира“, който събира чуждестранни студенти от цял свят. Целта на мероприятието е да сближи културите на различните народи. Всеки има шанса да представи традициите и обичаите на държавата, от която идва. На 21.04.2017 фестивалът се откри с конференция, на която чуждестранни студенти от различни университети в Русия изнасяха доклади на различни теми.

Представителите на България- Николита Вълева и Делян Балев се включиха в две от секциите. Темата, която младото момиче избра, е „Междукултурните отношения между България и Русия“. Посредством презентация и доклад тя разказа накратко за отношенията между двете държави, като не пропусна да спомене за приноса на Христо Ботев и Кирил и Методий в културното развитие на България.

Вторият ден от фестивала беше посветен на традиционни песни, танци и кухня. Участие взеха представители от 43 държави, показвайки на сцената типични за държавите си танци и песни. А някои от тях зарадваха гостите и с традиционна кухня. Николита Вълева представи български танц с презентация, включваща забележителностите на България.

През третия ден беше организирана екскурзия за всички присъстващи, която целеше да представи на студентите забележителностите на Санкт- Петербург. Чуждестранните студенти се докоснаха до руската култура и обичаи. А руснаците, от своя страна, постигнаха целта си- а именно да съберат на едно място представители на различни държави, за да могат всички да опознаят богатството на световната култура.

23николита1 23николита2 23николита3 23николита4