Ана Гройс, PZdnes.com

Пореден случай на  безумно паркиране. Този път не в центъра на града, а в обикновено междублоково пространство. На снимките сами можете да видите, какво се налага да търпят шофьори, заради лошо паркиралите им „колеги“, които пасивно пречат на останалите участници в уличното движение.

Случката се разиграва през изминалия уикенд. Снимките са ни изпратени от наш редовен читател. Както се вижда, трите успоредно паркирани автомобила блокират над десет гаража и още три спрени пред входа коли. За нещастие на двама от живеещите в блока им се наложило да излязат точно в този момент.

24коли2

Чакането да се появи някой от водачите, отчаяното натискане на клаксоните, ритането и бутането на колите, с цел да се активират алармите, така и не помогнало в продължение на повече от половин час. Какво би могло да се направи в такъв случай? – питат нашите читатели. Да се пукат гуми, чупят странични огледала, стъкла… – все прояви на агресия…или да се повика „паяка“?

24коли1

Това като идея е добро, но през почивните дни не сработва! Как е възможно да си шофьор, да претендираш, че имаш свидетелство за правоуправление и да спираш по този начин?!?? За съжаление безумното паркиране, без оглед на това къде и как оставяш автомобила си, пречиш ли на някого, придобива се по-значителни и заплашителни размери и се превръща в епидемия.

Не веднъж и два пъти сме ви показвали подобни безумици – спрели общински съветници на места, определени за паркиране на трудноподвижни хора, „бизнесмени“ паркирали автомобилите си в пешеходната зона, шофьори спрели върху пешеходни пътеки. И макар, че всичко това предизвиква дискусии и безкрайни коментари в социалните мрежи, явно ставаме все по-дебилни и безчувствени.

Вярно е, че с всяка изминала година автомобилите стават все повече и повече, и градовете ни, уличките и междублокови пространства се „задъхват“, и все по-трудно поемат многобройните ни превозни средства….. А пък ние все бързаме, и спираме „за малко“ някъде…или пък се ядосваме, че няма къде да оставим колата си пред офиса, блока, лекарския кабинет, фризьорския салон или магазина. И това е факт…Но това не ни оправдава и не ни дава правото да спираме наистина като идиоти, демонстрирайки безпардонно и безцеремонно поведение.

Без да се замисляме, как бихме постъпили ние ако попаднем в такава ситуация, ако на нас ни се наложи спешно да изкараме автомобила от гаража си и да потеглим нанякъде….

И след това да влизаме в дискусии за агресията на пътя, за нетърпимостта, липсата на толеранстност. Какво се случва с нас? В какво се превръщаме?

Все въпроси, над които всеки от нас може да помисли..…и да си отговори, евентуално.