222 деца са нововаксинирани срещу морбили, след като преди месец в съседната Пловдивска област се появи забравената отдавна болест. Данните бяха оповестени от д-р Магдалена Станева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести” към РЗИ – Пазарджик.

В резултат на опсността от морбили са били издирени всички 292 деца от областта, които по ред причини не са били ваксинирани срещу коварното заболяване. Става дума за възрастов диапазон от пеленачета до училищна скамейка. Голяма част от децата са с малцинствен произход и част от тях не живеят постоянно в България. Сред неваксинираните има и такива, чийто личен лекар не е в Пазарджик или областта и поради тази причина не са попаднали в обхвата на подлежащите на тази ваксина тук.

Още 60 деца трябва да бъдат ваксинирани, но при част от тях има отказ от страна на родителите, а три от подлежащите на ваксина момичета на възраст от 11 – 13 г. са бременни.

Според данни на РЗИ 610 деца подлежащи на различни ваксинации в областта живеят постоянно в чужбина. За 40 от постоянно пребиваващите тук обаче има категоричен отказ за ваксиниране от страна на родителите. Това вече се превръща в сериозен проблем, заяви д-р Станева.