180 години от построяването на храма „Успение Богородично“ в Пазарджик ще бъдат отбелязани в продължение на всички месеци до края на 2017 г. – това оповести Константийският епископ Яков, по време на пресконференция днес.

Той подчерта, че катедралната църква на областният град е едно от най-големите му богатства, в него се съхранява Светият кръст – реликварий с мощите на трима светци – покровители на храма, както и чудодейната икона на Света Богородица с младенеца.

IMG_0270

Първото от събитията ознаменуващи светлата годишнина е изложба с детски рисунки, които са на тема: „Моята църква“ е експонирана и в момента в наоса на храма, а в неделя, 30 април, след традиционната служба, авторите на рисунките ще получат грамота и детско Евангелие за награда.

IMG_0261

Същата изложба ще бъде съпътсваща на изложбата от църковна утвар и книги, които ще видим след 10 май, в сградата на Регионалния исторически музей в Пазарджик. Днес епископ Яков показа най-старата книга от храмовата библиотека. Тя е издадена през 1627 г.

IMG_0250

Редом с нея, пазарджиклии ще видят и други светини в историческата изложба, която има за цел да ни върне назад във времето на Възраждането и да проследи развитието на църковното дело в Пазарджик до наши дни.

IMG_0252

За 7 -ми юни е предвиден концерт за народни песни и танци,  а на 22 юли ще се състои заупокойна Архирейска света литургия на гроба на Агатонийския епископ Дионисий, 190 г. от чиято смърт се навършват ден по-рано.

IMG_0264

Епископ Дионисий е ръководел предишната църква със същото име, но поради пожар в нея е построена днешната. Той е бил погребан в предишния храм, който днес е един от вътрешните параклиси на храма.

IMG_0254

На 15 август православната общност ще отпразнува храмовия празник, който се отбелязва на „Успение Богородично“. През септември ще има концерт за църковни песнопения, той ще се състои в храма от 18 ч.

На 16 октомври, от 10 ч.  ще се състои еднодневна историческа конференция посветена на годишнината на нашия храм, като в нея участие ще вземат наши и външни лектори. Най-вероятно това ще бъде част от традиционната научна конференция „Град и памет“, която се организира от Регионалния исторически музей в Пазарджик.

На 21 ноември, в църквата е предвиден концерт за деца изучаващи предмета „Религия“ в духовната околия, те са общо 1154 на брой.

На 1 декември ще има концерт за класическа музика, а на 21 декември традиционното Коледно тържество за децата, което ще се случи за четвърти път, през тази година.

На срещата с медиите присъстваха секретарите на Архирейското наместничество – свещениците Стефан Йорданов и Боян Кочев, както и представителите на Църковното настоятелство.

Епископ Яков благодари за подкрепата на всички миряни, които посещават храма, на кмета на града Тодор Попов, който откликва на всички молби на Архирейството, на директора на РИМ – Пазарджик – Борис Хаджийски, който е помогнал с идеи и реални действия за отблязване на годишнината, както и на многото доброволци, които ще се включат с помощ при провеждането на събитията, посветени на юбилея.