Нощем гара Цепина на теснолинейката Сптември – Добринище вече ще свети. Сградата бе буквално изоставена на произвола на съдбата и от години на вратата ѝ висеше катинар. Благодарение на доброволци и най-вече Кристиан Ваклинов, красивата постройка, намираща се в живописна местност бе основно рмонтирана, а от снощи и отново снабдена с електричество. За първи път от петнадесет години насам, от нощното влакче по трасето ще може да се види обновената жп-спирка.

01цепина

Идеята на Кристиан е тя да приветства преминаващите, а денем да бъде отворена за посещение. В нея ще се експонира своеобразен музей на малкото влакче, в който ще се виждат етапите през, които е преминало и преминава неговото развитие.

01цепина1

Гарата е разположена в подножието на върха, на които се намира едноименната крепост стопанисвана от деспот Алексий Слав през ХIII в. Мощта на владетеля на планината в този отсек била толкова голяма, че териториите му били наречени Славееви гори. Ако искате да се потопите в историята и да станете част от нея, гара Цепина и екопътеката към върха ще ви позволят да направите това. Мястото е идеално за еднодневен преход, а до него можете да стигнете с теснолинейката или с автомобил.

Идеята за възстановяване на най-краткия път до крепостта дошла на Цветан Чорлев от Варвара още преди години, но след като потърсил съдействие и всеки отказал, не се заел с нелеката задача. Така допреди година. Тогава Кристиан Ваклинов, който е инициатор за ремонтните дейности по изоставената планинската гара, без сериозни намерения тръгнал по пътеката и разчистил част от нея.

След няколко дни, когато работили заедно с Цветан на спирката, подхвърлил идеята си за разчистването на цялата пътека и разбрал, че не е единствен. Така съвсем скоро двамата заедно направили първите  стъпки за пробиване на прекъснатия маршрут. Оттам насетне Чорлев продължил сам.