Ана Гройс, PZdnes.com

На 17 май в столицата ще се състои 5-ти национален протест на майки, деца и младежи с увреждания. Хора в неравностойно положение от цялата страна за пореден път  ще направят жива верига пред Народното събрание и Министерския съвет.  И този път те ще настояват за гарантиране на личната помощ, за това държавата да осигури адекватна финансова подкрепа и единен електронен регистър на хората с увреждания.

Те настояват още за Закон за личната грижа, който да гарантира достоен живот на хората с увреждания и повече възможности за интеграция в обществото. България е единствената страна в ЕС, в която хората с увреждания и родителите на такива деца кандидатстват за личен асистент всяка година.

И този път в протеста ще се включат организации на хора с увреждания от Пазарджик, включително и сдружението на майките на деца с увреждания „Подай ръка и подкрепи!“. Припомняме, че участието в предишните протести бе подкрепено от Община Пазарджик, която осигури транспорта на родители, деца и млади хора с увреждания.

Протестиращите се надяват новото ръководство на социалното министерство да чуе исканията им и в крайна сметка държавата да застане твърдо зад хората в нужда и да им даде правото на достоен живот.

Майките заплашват с гладна стачка и продължават да настояват, че младежите с увреждания след 18 също трябва да бъдат защитени със закон, защото когато  родителите остареят и самите те ще имат нужда от грижи – няма да има кой да се грижи за децата им.