* Хадживелевата къща, построена през 1866 г. от брациговски майстори. Снимка: Държавен архив – Пазарджик, 1973 г.

Вероятно от деца сте чували, че в Пазарджик има квартал, който се нарича Вароша. Може би не сте си задавали въпроса – от къде идва това наименование? Вероятно сте си мислели, че то е локално и не се среща никъде другаде. Но, всъщност не е така.

Варош означава град, стар град с крепост; употребява се в сръбския език и до днес, а на унгарски (varos – «град») означава също градска част извън крепостната стена. На практика това е най-старият градски квартал, може да се каже сърцевината на Пазарджик от там са тръгнали да се разселват жителите му.

Перлата на Вароша в Пазарджик била Хадживелевата къща.

02хаджи

 

Тя е огромна по размер в сравнение с останалите от квартала и е била строена от брациговски майстори, които предали занаята си на уста Кольо Фичето. Ето една от знаковите сгради, които той строи във Велико Търново, отново в кв. Вароша. Къщата с маймунката.

IMG_9293

 

Къщата на известния още и като Гявур Велко е възрожденска по архитектура, а в нея има стенописи, които вече се рушат. Причината за това е, че имотът е бил продаден от общината преди доста години и новият собственик нехае за богатството, което краси стените му.

Хаджи Велко е взел участие в съзаклятието по време на Априлското въстание, в дома му е отсядал и Васил Левски, когато създават своя комитет в Пазарджик. Чорбаджията бил толкова заможен, че жена му ходела на пазар с придружители, а когато тръгвала за баня с нея вървели цял керван хора, за да и носят вещите.

Хадживелковата съпруга си падала по луксозните вещи и поръчала от чужбина сервизи и чинии със златен кант, тъканите в дома им също пристигали от далечни страни. Цялото това богатство изчезнало с течение на времето, но къщата и до днес пази спомените от отминалите времена и обозначава центъра на Вароша.

По време на Руско – турската освободителна война в къщата е настанен и нощува Щабът на легендарния генерал Гурко.

През седемдесетте години на миналия век последната наследница на дома го дарила на общината, с повелята там да се направи музей.

През осемдесетте години е имало такъв, но пост фактум започнал ремонт на дома и по време на първите години на демокрацията къщата преминала в частни ръце.

Интересно е това, че в България има само още четири града, в които и до днес има такива квартали, това са Благоевград, Велико Търново, Разград и Търговище.

Квартал Вароша има и до днес в Прилеп, а в рамките на квартала е съществувал манастир „Св.Арахангел Михаил“, в който е открит един от най-старите надписи свидетелстващи за съществуването на Първата българска държава.