За поредна година в Септември бе отбелязан храмовият празник на новостроящата се църква „Св. цар Борис-Михаил“. По традиция началото му бе дадено от храмът „Св. Харалампий”, където веднага след утринната служба, кметът Марин Рачев оглави литийното шествие.

В него се включиха още народният представител от ПП ГЕРБ в Септемврийско Даниела Малешкова, както и хората от ръководния екип на общинската администрация.
Шествието премина по цялата главна улица на общинския център в посока новия храм „Св. цар Борис-Михаил“.

02сеп

В започнатия, но недовършен вече 23 години нов храм, посветен на Покръстителя на българския народ беше отслужен водосвет. Последованието беше възглавено от прот. Йордан Василев – Председател на ЦН, а в съслужение с него бяха Николай Генев – енорийски свещеник в Септември, както и отците Кръстьо Ненов от Карабунар, Атанас Кънов от Ковачево, Любомир Чавдаров и Васил Махладжийски от Ветрен, Атанас Кузев от Пазарджик, Кирил Петракиев от Варвара, Николай Аршинков от Радуил(Софийска епархия, специален гост на днешния празник) и Ангел Тонов от Калугерово.

02сеп1

Всички те се помолиха за това, през следващата година по това време храмът да бъде довършен и осветен и празникът да бъде отбелязан с Божествена света литургия.

След края на водосвета и молебена в словото си пред миряните свещеник Йордан Василев призова православните християни от Септември не просто да посещават неделните и празнични литургии в църквата „Свети Харламапий”, а направо да препълват храма със своята масовост.

„При нас има не материален, а духовен проблем за завършване на новата църква. Защото храмът е преди всичко дом за молитва. И когато Господ види, че сегашната ни църква се окаже тясна за вярващите много бързо ще ни помогне да довършим новата”, заяви отец Йордан.

На свой ред кметът на Септември Марин Рачев заяви, че с Божията помощ ще направи всичко възможно храмът „Св. цар Борис-Михаил“ да придобие завършения си вид възможно най-бързо.

За всички миряни от Септември бе даден шилешки и телешки курбан за здраве. Негови дарители са семейството на Евгения Янкова, която всяка година заедно със сем. Сестримски от започването на строежа на храма дават курбан за здраве.