Адвокат Ташкена Колчева ще внесе утре жалба, за да обжалва решението на Окръжен съд – Пловдив за постановената днес присъда по отношение на подзащитният ѝ Иван Евстатиев. Припомняме, че днес той бе осъден ефективно на шест години затвор, а също така да заплати 12 000 лв. на Ирена Белухова. Причината ексградоначалникът да се озове зад решетките бе изнасилване и опиване на момичето, което според съда е било доведено до безпомощност.

Според адвокат Колчева все още съдът не е изготвил мотивите, с които е обосновал присъдата, а в момента, в който те станат ясни, ще бъдат оборвани от защитата на Евстатиев на по-горна инстанция. Според Колчева половият акт между Евстатиев и момичето е бил изцяло доброволен, няма изнасилване, а също така и приемът на алкохол според нея е станал след като двамата са били интимни.

Според нея медиите и общественото мнение са управжнили влияние върху решението на съда, което трябва да бъде поправено на по-горна инстанция. Евстатиев е в ареста от година и половина. Според Колчева той се нуждае от лечение. Свалил е от теглото си над тридесет килограма, а психичното му състояние е лабилно.

На излизане от съдебната зала днес родителите на Ирена, казаха, че са удовлетворени от присъдата, въпреки че тя няма да върне времето назад.

Стрелчани са на мнение, че каквато и присъда да се постанови в случая, тя е несправедлива, защото това, което е преживяла ученичката ще ѝ остави белег за цял живот.