Ана Гройс, PZdnes.com

С флашмоб по-рано днес беше отбелязан шестия рожден ден на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания в Пазарджик. На празничната церемония в двора на онкоцентъра както винаги присъстваха много гости, приятели и съмишленици.

02онко

Част от тях получиха розови букви, общо 18, на случаен принцип, които по-късно подредиха в името на сдружението, доставчик на социалната услуга – Онкоболни и приятели. Така за шести пореден път бе отбелязан денят, в който Центъра отвори врати за хората чули страшната диагноза рак.  И до днес, шест години по-късно, пазарджишкият център си остава първият и единствен в България.

Пионерският опит се заимства от много фондации, сдружения и организации в цяла България, но единствено в Пазарджик на практика, взаимодействието между местната власт, бизнеса, държавата и гражданите даде реален резултат. Затова всяка година хората съпричастни към изграждането на Центъра, към осъществяването на услугата се събират отново, за да отбележат този напредък, да отдадат нужното внимание на това ДОБРО, което се случи и продължава да се случва за толкова много хора.

По традиция почетен гост на събитието бе кметът на общината Тодор Попов, който не за първи път оказва пълна подкрепа на управителя на Центъра и с чиято безкористна помощ, това добро продължава да се случва. Попов, както и още 5души и организации бяха отличени за заслугите си към развитието на Центъра със специален подарък – календар с послания от потребителите на Центъра. Не може да не отбележим, че това, което направихме преди 6 години работи! – каза Тодор Попов. Ние не просто разкрихме още една социална услуга, а това действително работи и дори само на една жена да сме помогнали си струва – допълни кметът.

Гост на шестия рожден ден бе и екс областният управител Гинче Караминова, както и роденият в Пазарджик депутат Екатерина Захариева, която по време на предизборната кампания обеща и впоследствие закупи мобилен ехограф за нуждите на Центъра. До този момент управителят на ЦСРИ Мария Чергарова, заедно с д-р Благова обикаляха офиси, предприятия, населени места с подвижен, но доста по-стар ехограф, който се предоставяше на Центъра временно. Сега областта ни вече има собствена апаратура и това дава възможност за много по-чести кампании, а също така и за по-прецизни изследвания. С новия принтер резултатите вече  могат да бъдат съхранявани и на хартия, което е важно за пациентите.

Над 200 потребители са ползвали услугите на ЦСРИ на лица с онкологични заболявания за изминалите шест години. Общият брой потребителски часове за изминалото време са над 30 хиляди, като водещи са часовете за социална работа, след тях – за рехабилитация, трудотерапия и психологическа дейност.

През изминалите вече шест години Сдружението за онкоболни и приятели стана член на НАСО и EASPD, което отвори врати за сътрудничество на национално, европейско и световно ниво, с посещенията на представители на СОП в Брюксел, Германия, Холандия, Австрия, Молдова.