Тази вечер в 17.30 ч. ще бъде даден стартът на традиционните три Величкови дни, с които отбелязваме заслугите и приноса на Константин Величков към родният му град и България.

03величков

Честванията ще започнат с официално поднасяне на цветя на паметника на бележития възрожденец и ще продължат със спектакъла „Зад огледалото” на ученици от ЕГ „Бертолт Брехт” по адаптирани текстове на Чудомир и Станислав Стратиев.

03величков1

Утре в рамките на Величковите дни ще бъде представен Годишник, том 7 на Регионален исторически музей – Пазарджик и Сборник „Град и памет. Априлското въстание 1876 г. през призмата на паметта“.

Къща музей „Константин Величков“ е роден дом на най-видната личност, която Пазарджик дава на българското Възраждане. Сградата е построена през 1850 г. и е обявена за архитектурно-художествен и исторически паметник на културата от национално значение.
В дома са възстановени интериори с традиционната възрожденска уредба.

Могат да се видят рождената стая на Величков, работната му стая с изписани стени и алафранга. Запазена е и стаята, в която най-голямата сестра на Величков – Теофана ушива знамето на пазарджишките въстаници през 1876 г. Като семейна реликва е съхранена икона Ерусалимия от 1856 г.

Оригиналните материали и богатата фотодокументална експозиция разкриват народополезната работа на Величков като забележителен общественик, просветител, активен участник в национално-освободителните борби, политик и държавник в следосвобожденска България, писател, преводач и художник.

Показана е единствената запазена вещ на писателя – орден „Св. Александър“ V степен за изключителните заслуги на Константин Величков към българската история и култура. Експозицията представя и документи на комитета „Константин Величков“, създаден с цел издигане паметник в родния град и издаване литературното наследство на бележития ни съгражданин.