Изложба „Голо мъжко тяло 1856 – 1944 г.“ бе открита в ХГ“Станислав Доспевски“ – Пазарджик, експозицията е на Софиска градска художествена галерия и ще бъде на разположени на любопитни, ценители и познавачи в града ни до 26 май.

От най-дълбока древност скулптори и художници са търсили съвършенството в човешкото тяло, като древните гърци имат и дума за симбиозата между душа и плът, тази хармония те определят като „калокагатия“ – отразена от римляните в максимата „здрав дух, в здраво тяло“.

Точно това ще ви предложи и изложбата, в която зад голото съвършено мъжко тяло ще намерите и духа, онзи, които прави от изображението изкуство. Еротиката е неделима част от всичко това, но тя е дискретна и няма за цел да превръща посетителите във воайори.

Всеки от тези голи мъже е решен в пропорциите, за които говори архитектът Витрувий, а малко по-късно неговия човек е доразработен от гения Леонардо Да Винчи, който ни го представя от своята гледна точка и създава норми, които се спазват и до днес в изкуството.

04vm

Вижте изложбата, защото част от работите в нея са собственост на частни колекционери, а също така и галерии от цялата страна, включително и нашата, които са ги предоставили за определен период от време.

Адмирации за екипа на галерията и директора Леон Бабачев, които с тази изложба вдигнаха високо летвата на изискванията.