Под непрестанен дъжд за поредна година в Септември тържествено бе отбелязан днешният двоен празник – Денят на Победата и Денят на Европа.

10септември
Гости бяха кметът на община Септември Марин Рачев, народният представител от ПП ГЕРБ Даниела Малешкова, зам.-кметът на Общината Ивалина Табакова, представители на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в общинския център.
Приветствие по случай отбелязване на 72 годишнината от победата над хитлеристка Германия поднесоха кметът Марин Рачев и председателят на общинския съвет на ветераните от войните полковник Клисурски.
Последния съобщи, че от общо 480 завърнали се от Отечествената война през 1945-та година офицери и войнци от Септемврийско в момента живи са останали едва 5-ма ветерани.
„Това са Никола Станчев от Ветрен на 94 години, Васил Влайков от Виноградец на 95 години, Стоимен Айтов от Септември на 96 години, Борис Етов от Ветрен на 97 години и Темелко Лазаров от Симеоновец на 103 години.
Днес, 9-ти май в 39 държави по света, включително и у нас по примера на възникналият в Руския като неполитическа гражданска инициатива „Безсмъртен полк” ще се съберат роднини, близки и потомци на загиналите в Отечествената война, които ще се поклонят пред подвига на войните дали живота си в тази най-кръвополитна в историята на човечеството касапница и ще напомнят, че никой не е забравен, нищо не е забравено и поуките за тази война трябва да се помнят винаги”, заяви в словото си о.з. полк. Клисурски.
С едноминутно мълчание и свеждане на глави всички присъстващи почетоха паметта на загиналите.
От името на ветераните и офицерите от запаса и резерва, от община Септември и съюза на сержантите и офицерите с. Бошуля бяха поднесени венци.
Граждани и гости също поднесоха цветя.
По повод 9-ти май кметът на Общината Марин Рачев даде обяд за всички присъстващи в ресторанта на Трънски.