Ана Гройс, PZdnes.com

Ще ви предложим един непопулярен, но доста живописен и приятен маршрут за почивните дни. Екскурзия до живописното село Добърско с уникалната църква и посещение на резервата за танцуващи мечки над Белица. Турът може да се осъществи като еднодневен, но в случай че разполагате с повече свободно време, можете да останете и да преспите в една от многото къщи за гости в Горно или Долно Драглище – на път за Добърско.

Можете да стигнете до селцето по пътя за Банско. Ако сте почитатели на вкусната скара и изберете събота за ден на авторазходката ви, препоръчвам да се отбиете през Якоруда и да се подкрепите с невероятно вкусни телешки кюфтета и овчи пържоли. След това малко кулинарно отклонение, можете да продължите по главния път за Банско. На разклона за село Баня, вместо на ляво, завийте в дясно и поемете към Добърско. В малкото село, разположено на 12 км. от Разлог и на 20 от Банско, се намира уникалната средновековна църква, включена в списъка на стоте национални туристически обекти.

В двора на малката църквичка има целебен извор – аязмо, а самото място е заредено с божествена енергия. Храмът „Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ е истински шедьовър и е сред културните паметници под защитата на ЮНЕСКО, но е отворена за посетители. Беседата в храма струва 5 лева, но ще останете наистина впечатлени от това, което ще видите и чуете по време на разходката ви вътре. Ще останете истински очаровани от поразителните стенописи и автентична архитектура на храма, които го причисляват към най-ценните образци на българското изкуство. Има две теории за годината на построяването на храма – 1614 г. или няколко века по-рано – през 1122 г.

09преображение

Сред историците натежава обаче хипотезата, че най-вероятно църквата е строена през 12-ти, а е изографисана едва през 17-ти век. Постройката представлява малка три корабна базилика, почти незабележима в околното пространство, със семпла архитектура. Малката църква, подобна на обикновена жилищна сграда е вкопана наполовина в земята, без камбанария и купол.  Най-вероятно това й е позволило да оцелее през вековете. Църквата е дълга едва 8 м., широка 6  м. и с най-висока част 5 м. Ако влезете вътре, ще видите необичайно вътрешно разпределение.

Вместо нормалното за епохата просто еднокорабно пространство, строителите са изградили сложна три корабна базилика. Добърчани компенсирали неугледния външен вид на църквата с вътрешната му богата украса и благолепие. Непременно ще се впечатлите от богатите фрески и от образите на над 460 библейски и местни герои. В църквата няма и един сантиметър стена, който да не е изографисан. Образите на жени светици тук са 30, което е много рядко срещано, тъй като не е в унисон с канона.

Доминират светците войни като св. Димитър, св. Теодор Тирон и св. Теодор Стратилат,  които могат да се видят изографисани в цял ръст, нещо също твърде рядко срещано. Фреските, които майсторите са изографисали, са впечатляващи. Най-интересната от тях е сцената „Преображение Господне“, представяща Исус Христос като астронавт. Той отлита към небето в тяло, наподобяващо космическа ракета със запалени двигатели.

Под краката на Христос се виждат очертанията на атмосферата и стратосферата. В идеално състояние е и другата уникална икона –  „Божието възкресение“. На нея Христос слиза в Ада и възкресява мъртвите. Той поема към повърхността в космическа капсула, досущ като тези, с която астронавтите се връщат на земята.

Уникалните стенописите карат историците да гадаят. Носят се и слухове за образите. Част от теориите наблягат на модернистичност, а много от стенописите са странни. Според някои описания ореолите на светците наподобяват шлемове, а част от тях са със западно въоръжение – алебарди и шлемове. И нещо още по-загадъчно за съвременния турист – църквата е построена така, че представлява естествен климатик, който и през зимата, и през лятото поддържа температура в достатъчни амплитуди за съхранението на стенописите.

Без климатична инсталация, тези стенописи изглеждат така, сякаш са рисувани вчера. Те дори не са реставрирани. През 1973 – 1978 г. реставраторът Петър Попов и архитект Златка Кирова ги почистват от наслоените сажди от свещите, горели в периода, когато църквата е била действаща, и ги консервират. Легендите, свързани с това място сякаш нямат край. Историците разказват, че ослепените  български войници на цар Самуил след битката при с. Ключ през 1014 г. стигнали до това място и целебния извор, с който лекували избодените си очи. Те останали там и основали селото  и прочутата ангелогласна школа за пеене.

10мечки

На връщане от Добърско се отбийте към Белица. На около 11 км. на горе в планината ще останете приятно изненадани от резервата за танцуващи мечки. Въпреки, високопланинския преход, пътят е много добър и си струва на направите и това отклонение от главния път. Горе, високо в Рила ще срещнете доста спасени от издевателства представители на вида кафява мечка. Има изграден музей, атрактивна панорамна площадка, а гидовете ще ви предложат чудесна разходка и беседа за обитателите на резервата.  Има парк с беседки и пейки с маси, където можете да си направите пикник, а ако имате малки деца – да поиграят на воля.

10мечки1