Тази година Пазарджик за първи път ще се включи в „Нощ на литературата”. Събитието ще се проведе утре, 10 май 2017 г. в 12 града в страната.

На всеки половин час от 18:00 до 22:00 часа популярни личности ще четат откъси от подбрани европейски произведения. Това ще се случи едновременно в избрани шест „гнезда“ в центъра на гр. Пазарджик, а във всяко „гнездо“ ще се чете от различна книга. Локациите са Oбщина Пазарджик, Лапидариумът в сградата на Регионален исторически музей и Художествена галерия „Станислав Доспевски”, „КнигАрт” кафе, галерия „Георги Машев”, кафе-клуб „Инфо” и „БАР БЕЗ ИМЕ”.

За „Нощ на литературата” сме подготвили карта на читателските „гнезда” в гр. Пазарджик. Всеки, който представи попълнена с печати карта от всички гнезда ще получи и подарък – книга, съобщи днес кметът на Пазарджик – Тодор Попов.

Очакваме ви на 10-и май от 18:00 до 22:00 часа. Произведенията, от които ще се представят откъси са от норвежката, белгийската, испанската, руската, полската и чешката литература, разказа Александър Иванов от Съвета за младежка политика, който организира събитието.

09карат

Събитието се провежда ежегодно в цяла Европа и цели да популяризира съвременната европейска литература. Организатори са Съвета за младежка политика, Община Пазарджик и Чешкия културен център. В България, освен в гр. Пазарджик, домакини на „Нощ на литературата“ ще бъдат още Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.

Кой ще чете?

Родената в Пазарджик актриса Илияна Лазарова е участвала в редица популярни филми и сериали, включително „Връзки” и „Седем часа разлика”. Гордеем с нейните участия в пиесите „Големите момичета не плачат”, „Големанов” и „Италианки” като част от трупата на ДКТ „Константин Величков”. Ще може да видите и чуете Илияна на 10 май от 18:00 до 22:00 часа в „КнигАрт” кафе на бул. „България” 25. Тя ще чете откъс от „Петрония“ на Амели Нотомб.

Инна Церовска е вторият четец, който ще ви представим от „Нощ на литературата.” Тя е директор на Младежки дом – Пазарджик, а също така управлява Детската шекспирова театрална школа „Петровден“, която е активна вече 17 години. С нея ще имате възможността да се срещнете в Община Пазарджик на 10 май от 18:00 до 22:00 часа. Инна ще чете откъс от „Приказка за синьото кълбо“ на Андри Снайр Магнасон.

Александър Иванов и Лазар Вълчев. Лазар познаваме от изявите му като певец и телевизионен водещ в The Voice, а Александър е най-младият общински съветник и председател на Съвета за младежка политика. Двамата работят и по много общи проекти, включително Plus Festival. На 10 май те ще ви очакват в Регионален исторически музей и ХГ „Станислав Доспевски” между 18:00 и 22:00 часа. Александър и Лазар ще четат откъс от „Неща, които падат от небето“ на Селя Ахава.

Цветанка Влахова – поетеса и преподавател по български език и литература в гр. Пазарджик. До момента тя има издадени 13 книги, повечето от които са стихосбирки, а през 2014 г. издава и първия си роман „Тревата не умира”. Цветанка ще ви очаква с книга в ръка на 10 май от 18:00 до 22:00 часа в кафе-клуб „Инфо”, до Областна администрация на ул. „Екзарх Йосиф” 2. Тя ще чете откъс от „Дъга за приятел“ на Михаил Самарский.

Марин и Светозара Кузеви са втората двойка четци в „Нощ на литературата“. Семейство художници и скулптури, които са допринесли с някои от най-разпознаваемите творби от последните години в гр. Пазарджик, включително „Люлката на Ван Гог“, „Приказна разходка“ и скулптурата на Нерон по канала. Очакваме ви на 10 май от 18:00 до 22:00 часа в галерия „Георги Машев“, където сем. Кузеви ще четат откъс от „Продавачът на истории“ на Юстайн Гордер.

Николай Желев, е роден в гр. Пазарджик, а в момента е студент „Актьорство за драматичен театър“, клас проф. Пламен Марков към НАТФИЗ. Участва в постановките „Бай Балчо споменува”, „Гарвани”, „Преселението 1829” и др. Познат на всички още от “Дванайсета нощ” на шекспировата театрална школа „Петровден“. На 10 май Николай ще бъде в „БАР БЕЗ ИМЕ” от 18:00 до 22:00 часа и ще чете откъс от „Сантименталният мъж“ на Хавиер Мариас.