IMG_0694Изложбата посветена на 180 години от създаването на храм „Успение Богородично“ бе открита тази вечер в Пазарджик в присъствието на депутата от ГЕРБ  – Даниела Малешкова, омбудсмана Георги Шопов, кметът на Септември – Марин Рачев, общинския съветник Евтим Янев, както и множество вярващи и граждани на областния град. Новата зала на музея се оказа тясна, за да побере всички желаещи да видят с очите си богатствата на един от най-пищните архитектурни паметници в България.

Изложбата отваря врати за малка част от огромното богатство на храма, който крие в себе си тайните на близо два века история.

Изложбата бе открита от директора на музея в Пазарджик – Борис Хаджийски и епископ Яков, които разказаха на присъстващите, че идеята е родена в предходните две седмици и реализирана с помощта на екипа на музея. Особена помощ е оказала Пенка Николова, която е спомогнала за реализирането на идеята градът да може, да се докосне до реликви, които са запазени в продължение на повече от двеста години.

Посетителят може да види с очите си Светият кръст, в който има мощи от Св. Панталей, както и утвар, която е била ползвана по време на богослуженията в катедралния храм.

Изложбата бе удостоена и с присъствието на Александър Арнаудов, един от най-добрите познавачи на историята на Пазарджик, носещ в себе си духа на просвещенито и желанието да разкрие тайните на отминалото време.

Изложбата ще бъде отворена за посещение до 5 юни, ако все още имате колебания дали да се докоснете до нея, не се съмнявайте, ако вашият дух се нуждае от подкрепа, той сам ще ви отведе там.

IMG_0670IMG_0654IMG_0691IMG_0689IMG_0675

IMG_0655