Тазгодишната награда на името на Спас Зафиров, която ежегодно се присъжда от Националния литературен конкурс за есе на НЧ „Развитие – 1873 ” – Пещера, замина за Петрич. Статуетката „Пегас“  и първото място в конкурса бяха присъдени на шестнадесет годишната Кирилка Гогушева.

11кирилка

Тя и останалите участници в конкурса разсъждаваха по темата: ”Има два пътя – кой ще изберете?”. Това са думи на Васил Левски, а повод за този избор е отбелязването на 180 години от рождението му.

Авторитетно жури от Пещера взе решението кои от конкурсните работи да бъдат отличени с първите три места.

Председател бе Цветана Дашинова – филолог, читалищен член, а останалите са Златка Златанова – филолог и Минка Гемиева- Ръководител на литературен клуб при НЧ”Развитие-1873”.

Г-жа Цветана Дашинова направи  кратък анализ на изводите на комисията за есетата.

Грамоти за участие и награди за отличените есета връчи Верка Климентова- председател на НЧ”Развитие- 1873” гр.Пещера.

Трето място в конкурса се присъди на Женя Димитрова , от гр.Пещера, ученичка в ОУ „Л.Каравелов”  на 15 години, а второто замина за Пловдив, от където е отличената Венелина Коджаманова, ученичка в Национална гимназия по сценични и екранни изкуства- на 15 години.

Наградите за отличените участници бяха осигурени от НЧ”Развитие- 1873” гр.Пещера.

Благодарим на преподавателите по български език и литература от всички училища – участници в конкурса,  които насърчават младите и ги учат как да овладяват  магията на словото и книгата, заяви библиотекарката Богдана Сиракова, която е сред инициаторите за създаването и провеждането на този конкурс.

Проявата е част от мероприятията на библиотеката за националната библиотечна седмица 2017 г.