127 стажанти от Главна дирекция „Гранична полиция“ положиха тържествена клетва за спазване нормите на Етичния кодекс на държавните служители в МВР.

12клетва

Церемонията се проведе днес в Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик при Академията на МВР. На нея присъстваха заместник-министърът на вътрешните работи г-н Красимир  Ципов, заместник-главният секретар  Георги Арабаджиев, директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков, ректорът на Академията на МВР старши комисар доцент Неделчо Стойчев, г-н Стефан Мирев – областен управител на пазарджишка област, представители на общинската администрация, Българската православна църква, граждани и гости.

12клетва3

С полагането на тържествената клетва приключва 11-месечното обучение на стажантите в пазарджишкия полицейски център. Тук те са придобили знания в областта на общата и специализираната полицейска подготовка, националното и международното законодателство. След приключване на обучението си те ще бъдат разпределени в зоните за отговорност на „Гранична полиция“. Така допълнително ще се обезпечи състава на службата за още по-активно противодействие на миграционния натиск, нелегалната миграция и трансграничната престъпност.

12клетва2

В обръщението си към стажантите заместник-министър Ципов акцентира, че добрата и професионална екипна работа на терен гарантира не само охраната и защитата на държавната граница на Република България, но и на една стратегическа зона от външните граници на Европейския съюз. Той напомни, че това се отчита от европейските ни  партньори, тъй като именно от Република България стартира работата си новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана.

12клетва1

Ректорът на Академията на МВР доцент Неделчо Стойчев поздрави лично отличниците на випуска, а за здраве и благоденствие на всички присъстващи бе отслужен водосвет.