Храм „Св.св. Константин и Елена“ гр. Пазарджик се намира в сърцето на някогашния пазарджишки квартал Чиксалън. Всъщност това е кварталната църква, която носи и името на закрилниците на областния град.

Преди камбанарията и храмът да извисят снага над някогашните кирпичени къщи, на това място е била църквата „Св.Костадин”, построена през 1848 година с издаване на специален ферман от Цариградското турско правителство, гласят църковните документи от онова време.

Ферманът е издействан от богатия и влиятелен търговец хаджи Раде/Куркударов/. Неговият баща хаджи Илия Стаматович заплатил десетина лири за издаване на позволително за строеж на църквата. Постройката била дървена и пръв свещеник в нея е бил поп Георги, син на Кольо.

На 8 ноември 1847 година в двора на старата църква е открито второто в града ни училище.

На 20 септември 1866 година църквата изгаря. Патриотично настроени българи от квартала започват да събират помощи за построяване на нова църква от камък и тухли.

Завършена е през 1873 година от брациговските строители с главен майстор уста Димитър, на когото са броени 6 233 гроша за работата. Новата църква представлява трикорабна базилика. Корабите са отделени с по седем масивни колони, свързани с арки.

17св.константин

Храмът е с един престол, оформен с дървен, резбован с традиционни мотиви-лозови листа, гроздове и цветя балдахин. Иконостасът е дървен, но без резба.

Църквата има няколко оригнални стенописа. В централния купол са изобразени следните сцени: Христос Вседържател, Деветте ангелски чинове, Възнесение Христово и др. Повечето от иконите са изписани от зографите: Константин Хаджи Ангелов Беловский и от Стефан Андонов, последователи на Станислав Доспевски.

Освещаването на църквата е станало на 23 октомври 1890 година от епископ Партений.

В годините на зараждащата се борба за църковна независимост, строежът на тази църква е ярък пример за всеобщия патриотичен подем на българите от квартал Чиксалън. Тя съхранява ценни документи, свързани с учебното дело, бита и обществено-политическото положение в Пазарджик от епохата на Възраждането.

Празникът на църквата е 21-ви май – Денят на Светите равноапостоли Константин и Елена, който официално бе приет и за празник на гр.Пазарджик.

До сега в храма са свещенодействали осем свещеника. Понастоящем в храма служат: Председател на църковното настоятелство – свещ.иконом Петър Каръков, свещеник Стоян Стоянов, свещеник Боян Кочев и свещ. Петър Шопов.

В празничния неделен ден в 8.00 ч. ще бъде отслужена тържествена литургия за здраве и благоденствие на Пазарджик и България, а сетне от двора на храма ще тръгне и литийното шествие към центъра.