Минути, след като беше представен за нов областен управител на Пазарджик, Стефан Мирев проведе опознавателна среща с кметовете от областта.

Първи на сбирката се изказа градоначалникът на Септември Марин Рачев, който постави на вниманието на областния управител 4 важни за решаване в най-кратки срокове проблема на общината ни.
„Още от времето на Трендафил Величков, после на Гинче Караминова и накрая на последния ВРИД областен управител Златко Митрев съм поставял няколко важни за нас казуса, които фокусират обществения интерес на хората в Септемврийско.
Вашите предшественици така и не осъзнаха, че вечни областни управители няма, така както няма и вечни кметове. Затова апелирам към Вас да не влизате в тяхното русло като управление, а да стъпите здраво като решавате исканията на кметовете, тъй като ние като такива сме най- близо до хората и знаем какви са приоритетите на населението по места. Защото, нито аз ще съм вечният кмет, нито вие ще сте вечният областен управител, но това, което остава след нас, е нещото, с което ще ни запомнят хората.
За да не се обременяват вашите предшественици се бяха специализирали да обясняват по всеки казус, колко е сложен и едва ли не невъзможен, за да имат, колкото се може по-малко отговорности. Не допускайте тази грешка. Да, когато човек работи може да допусне някакъв пропуск, но обществото винаги ще му прости, когато преди това е свършил куп значими неща”, започна изложението си Марин Рачев.
„Първият проблем е свързан с направата на два обходни пътя, които трябва да се изградят около Септември. Те по същество са елементарни като казус, защото ни трябва разрешение за преминаване през два държавни имота, които са абсолютно безстопанствени. Процедурата обаче се движи изключително тромаво до момента. Решаването на този проблем е важен за нас, тъй като целия тежкотоварен трафик преминава през улиците на Септември, за които започваме рехабилитация. Ако оставим след тяхното ремонтиране тежко товарния трафик отново да преминава по тези отсечки, след 2-3 години те ще бъдат в същото тежко състояния, както са и сега. Апелирам към Вас за своевременно завършване на тази процедура ”, обърна се към губернатора кметът Марин Рачев.
„Другият важен казус, за който чакаме решение за деактуване в собственост на Община Септември е старото трасе на спряната от години теснолинейка по бившата жп линия от Пазарджик през Ляхово, Ветрен дол и Варвара. Имаме съгласие на собствениците на имотите – Министерство на транспорта, в частност НКЖИ. Това е трасе, по което отдавна дори чакъла и релсите са изнесени, но на нас ни е необходимо за изграждане на вело алея и обособяване на малък общински плаж в землището на село Ветрен дол, където адекватно да се използва минералната вода от находище Варварски минерални бани.
Третият казус е бившата опитна станция, която в момента е свърталище на наркомани и бездомници.
Тя е тотално обезкостена, дори желязото е изтърбушено и откраднато от бетона. Оградата е изнесена също и в момента парцелът се ползва за сметище на хора от ромската махала. Предприели сме почистване, което тече и към настоящия момент – буквално над 1000 гондоли с боклуци са извозени от там. Имаме положително становище за прехвърляне към активите на общината за да може това място да се обособи за индустриална зона за лека промишленост. Парцелът е удобен, защото до него има път и всички необходими предпоставки за реализиране на предприемачески намерения. От областна управа не е процедирано докрай и по този казус. Готов съм да предоставя и входящи номера по всички преписки”, каза още септемврийския кмет.
Накрая Марин Рачев постави на вниманието на областния управител искане за решаване на сериозен проблем от село Бошуля.
„Става въпрос за държавен имот около 300 декара водно огледало в землището на село Бошуля. Там неправомерно, без никакво разрешително се добиват инертни материали от тамошния концесионер. Нещо повече – за да ограничат достъпа на населението до този имот, който е публична държавна собственост са взели разрешително от басейнова дирекция за отглеждане на риба в садки и заради формалните 150 кв.м. се ограничава достъпа на населението до този 300-та декаров водоем, който до преди това винаги се е използвал от хора за риболов. Нямам нищо против да си гледат рибата в садките, както и да си копаят баластра, колкото искат, но да си го правят по регламентирания начин така, че да не ограничават достъпа на населението, както и да си плащат таксите за добитите количества. Писал съм поне 4-5 писма до предишните областни управители. Воля за действия и по този казус обаче липсваше. Отговор не получихме за това сега ще ви предоставя всичките входящи номера и ще разчитаме на експедитивност така, че да се поздравим накрая с една добре свършена работа. За казусите с разрушените диги по преминаващите реки в общината ни ще Ви запозная допълнително, където също ще очакваме адекватно отношение”, заяви Рачев.
„За всеки един от тези казуси настоявам, защото всекидневно получаваме питания – кмете, докъде стигна решаването на проблема за това или онова и аз постоянно трябва да обяснявам как и защо областна администрация иска все нещо ново и ново по процедурата. А аз не искам да съм от кметовете, които постоянно се обясняват как и защо нещо не може да се случи, както и се надявам и Вие да не сте поредния областен управител, който се води по безконечните доводи на подчинените си.
Защото за година време само и само да угодим на един или друг чиновник един куп процедури сменихме. Няколко решения по един и същи казус взехме на общински сесии и всеки път се измисля нещо ново за да се подходи в различна посока, за да може, ако има как да се проточи казуса и така да си остане. Трябва да се знае обаче, че ние поне, докато съм кмет няма да се откажем от нито една поставена цел, ако ще и сто пъти да я процедираме по различен начин.
От наша страна Вие като на млад и амбициозен, нов областен управител ще получите нужния кредит на доверие, но трябва и да знаете, че ако не започне решаването на проблемите няма да стоим мирни”, заяви в заключение с усмивка септемврийския кмет.

18рачев1