Любимият на поколения българин и пазарджиклия Илия Ангелов е тазгодишният носител на наградата за цялостно творчество, която се връчва ежегодно от община Пазарджик за принос в културното развитие на града и общината. Водеща тази година бе актрисата Деси Бакърджиева, която внесе допълнителен дух и настроение в салона, в който бяха и отличените за принос учители.

Церемонията по връчването на „културните Оскари“ се състоя в зала „Маестро Георги Атанасов“, която е проектирана от удостоения днес със званието „Почетен гражданин“ – арх. Георги Сарамбелиев, той пък стана носител на една от шестте специални награди, които се връчват за първи път тази година. Грамота и парична премия получи всеки от наградените.

Събитието започна с изпълнението на химна „Върви народе възродени“, който изправи цялата зала на крака и детският хор бе изпратен с аплодисменти.

Радвам се, че днес отново тук е събран интелектуалният елит на града, каза в словото си кметът на Пазарджик – Тодор Попов. Това е много важен ден за мен, защото чрез тези награди, ние създаваме традиции, които ни дават възможност да продължим напред. Изключително важно е да кажа и това, че по този начин ние изразяваме своята благодарност към вас. Показваме уважение към вашите постижения и творчеството, което влагате в труда си ежедневно. Аз съм от хората, които не спират да вярват, че нашето бъдеще зависи само и единствено от нас. – каза още Попов. Ето защо, време е да спрем да живеем с чувството на обреченост. Вие, творите бъдещето на нашите деца, идват умни и интелигентни поколения, които днес вие възпитавате, ограмотявате, вдъхвате им желание за развитие и отговорност към следващите, които ще ни наследят.

Както е казал големият Екзюпери:“Най-хубавото се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите.“ Това е за мен вашият труд, всеотдайност, която не се вижда отстрани, но се усеща със сърцето. Няма човек, който да не помни своите учители. Заради това ви призовавам, да се учим и от младите. Време е да се адаптираме към новите условия, защото това ще ни позволи да продължим напред. Да продължим с повече позитивност и повече вяра! – пожела на учителите и културните дейци кметът Тодор Попов.

IMG_1082Отличието „Учител на годината” в област „За постижения в педагогическата практика с деца от предучилищна възраст” се присъжда на Анна Вълева, учител в детска градина „Здравец” – гр. Пазарджик

IMG_1084

Отличието „Учител на годината”  в област „За постижения в педагогическата практика с деца от начален етап на основната образователна степен” се присъжда на Верка Маратилова – учител в основно училище «Професор Иван Батаклиев» – гр. Пазарджик.

IMG_1085

Отличието „Учител на годината”  в област „За постижения в педагогическата практика с деца в прогимназиален етап на основната образователна степен” се присъжда на Албена Пепелова  – учител в основно училище  «Свети Климент Охридски» – гр. Пазарджик.

IMG_1089

Отличието „Учител на годината”  в област „За постижения в педагогическата практика с ученици от гимназиален етап” се присъжда на Гергана Ненкова – учител Професионална гимназия по селско стопанство «Царица Йоанна» – гр. Пазарджик

IMG_1092

Отличието „Учител на годината”  в област „За постижения в гражданското образование и възпитание на децата и учениците, както и за значими техни изяви в сферата на науката и изкуството” се присъжда на Елена Бишурова – учител в начално училище «Отец Паисий» – гр. Пазарджик.

 IMG_1103

Тази година Община Пазарджик присъжда и една специална награда:

– За принос в интеграцията на деца и ученици от етническите малцинства се награждава г-жа Тодора Кочева, учител в средно училище „Димитър Гачев“ – гр. Пазарджик

IMG_1105

Отличието „Директор на годината”  в област „Директор на детско заведение” се присъжда на Венета Балабанова – директор на детска градина «Юначе» – село Юнаците

IMG_1110

Отличието „Директор на годината”  в област „Директор на начално училище, помощно училище, център за подкрепа на личностното развитие” се присъжда на Жанет Антова – директор на средношколско общежитие – гр.  Пазарджик

IMG_1116

Отличието „Директор на годината”  в област „Директор на основно училище” се присъжда на Галина Барова – директор на основно училище «Христо Смирненски» – гр. Пазарджик

IMG_1121

Най-високи постижения за миналата година като директор на гимназия има Лидия Панайотова от Професионалната гимназия по промишлени технологии.

Тя подчерта, че в лицето на общината има сериозен и сигурен партньор, който обръща внимание на проблемите на учителите и прави всичко възможно да ги реши. В лицето на г-н Попов, градът е в сигурни ръце, подчерта Панайотова.

IMG_1132

За литература носителка на наградата на община Пазарджик стана поетесата Екатерина Данчева.

IMG_1138

В раздел Музика бе отличен Чавдар Ралчев.

IMG_1145

За изобразително изкуство награда получи художникът Петър Бажлеков.

IMG_1151

За журналистика – създателят на сайта PA -media и журналист – Стефан Божилов.

IMG_1158

 

За театрално изкуство – любимката на пазарджишката публика Янина Кашева, която каза много ласкави думи за своите учители от училище „Отец Паисий“ и по-късно за кариерата си в нашия театър. Цялата реч – ТУК

IMG_1162

За фотография кметът Тодор Попов отличи Мария Баракова – Радева, заради успеха в кампанията за най-стилен български град.

В раздела със специалните награди за утвърждаване на историята на Пазарджик и участие в множество инициативи, свързани с проучвания в тази област награда бе присъдена на Хачик Мардиросян.

IMG_1170

За читалищено дело на Величка Георгиева.

IMG_1173

За театрално изкуство на Иван Карев, от ДКТ „Константин Величков“

IMG_1181

За журналистика на Невена Петрова, кореспондент на БНР в Пазарджик.

IMG_1183

За меценатство и подкрепа на мустни и национелни творци бе отличен галеристът Огнян Боев.

IMG_1224

След като излезе на сцената, носителят на голямата награда Илия Ангелов благодари за голямата чест, сподели, че е развълнуван и не е очаквал подобно признание, но вместо реч поиска да изпълни песента „Бащина земя“.

Част от изпълнението – ТУК

IMG_1233

На финала на церемонията кметът Тодор Попов благодари на водещата Деси Бакърджиева, като връчвайки ѝ огромен букет обяви, че по този начин я посвещава в рицарство и от днес насетне тя ще бъде пазарджиклийка. Изпълнителката на ролята на д-р Хинова в „Откраднат живот“ обеща, че ще гостува на града и при други подобни събития.

Последва и финално изпълнение на детския хор.

Екипът ни честити на всички наградени, като им пожелава да бъдат здрави, целеустремени и креативни!