Едночасовият проливен дъжд не успя да попречи на празничното настроение на пазарджиклии и те се събраха на пл. „Константин Величков“, за да присъстват на тържеството послучай 21 май- денят на равноапостолите Св.Св. Константин и Елена, закрилници на града.

26-0

Тържествата започнаха с литургия в  църквата  “Св. Св. Константин и Елена” – отслужена от константийския епископ Яков и свещеници от други пазарджишки храмове, следвана от  литийно шествие до площад “Константин Величков”.

26-1

21герб3

Точно в 11 ч. кметът на града Тодор Попов издигна знамето с герба на града, а след това се състоя тържествен водосвет за здраве и благодентствие.

26-3

На тържественото откриване на празника присъстваха народите представители от ГЕРБ Десислава Костадинова, Десислава Тодорова и Даниела Малешкова, от БСП – Йордан Младенов и Надя Клисурска – Жекова. Те поздравиха жителите на града и общината за празника и им пожелаха здраве, лично щастие и просперитет. Сред официалните гости бе и областният управител Стефан Мирев, заместникът му Йордан Кожухаров, както и областният координатор Найден Шопов и всички общински съветници, избрани с листата на ПП ГЕРБ.

21герб

„Празникът на Пазарджик е денят, в който трябва да се радваме и да сме горди от това, че сме родени и живеем в тук- в града на Доспевски, Стефан Захариев, Величков, Траянов, Димитър Бояджиев, Фурнаджиев, Иван Батаклиев, каза в словото си по време на тържественото заседание на Общинския съвет областният координатор на Пазарджик и ръководител на групата  съветници от ГЕРБ, Найден Шопов. Той допълни: „Пазарджик не е просто сгради, улици, фонтани и паркове. Градът – това сме всички ние. Животът на  Пазарджик е  животът на всеки пазарджиклия от 15 век до днес. Градът ни живее в нас, носи паметта от  предците и пребъдва в наследниците ни. Той е в делата, в думите ни, в усмивките на  децата, в съседските разговори на пейката и в забързаното ежедневие на работещите, в дързостта на младите хора и мъдростта на родителите ни. Знаем добре, че бъдещето е в собствените ни ръце. Изборът ни предопределя посоките и хоризонтите.“ Историкът и краевед Александър Арнаудов, арх. Георги Сарамбелиев и художествената гимнастичка Рени Камберова са най-новите „Почетни граждани“ на Пазарджик.

Александър Арнаудов бе и сред хората посетили тържествената литургия в храма „Св.Св. Константин и Елена“ в областния град.

21герб1

 

Град Пазарджик е основан през 1485 година като станция на главния път през Балканския полуостров от Белград през прохода Траянови врата към Цариград. През 18 и 19 век 70% от жителите му са занаятчии и търговци. По традиция празникът се отбелязва всяка година на 21 май, когато православната църква почита Св.Константин и Св.Елена.

21герб221герб4