На 23 май ще се проведе традиционното тържество послучай празника на Ковачево, съобщиха от община Септември. В концерта ще вземат участие Ивелина Колева, Здравко Мандаджиев и фолколрна група „Карабунарче“. Тържеството ще започне в 19 ч. на площада в центъра, но още от миналата седмица текат подготовките за предстоящите събития.

След ремонт на читалищните клубове в село Ковачево в местното НЧ „Христо Ботев” се състоя нарочно тържество. Гости на мероприятието бяха кметът на Общината Марин Рачев и народният представител на ГЕРБ от Септемврийско Даниела Малешкова.

21рачев2

 

В изложението си пред присъстващите председателят на читалищното настоятелство Таня Божилова изрази огромното си удовлетворение от ремонтирането на помещенията, които до скоро бяха тотално западнали и в изключително неугледен вид. „Радвам се и от фактът, че отново виждам една задружност и сплотеност на ковачевци. Надявам се да бъдем така единни и сплотени и за напред, дълги години да използваме клубовете на читалището и най-важното – да бъдем заедно”, заяви г-жа Божилова. Тя благодари на всички хора дали своята лепта за реновиране на читалищната база с финансови средства, материали и доброволен труд.

21рачев1
От своя страна кметът Марин Рачев благодари на председателят на читалищното настоятелство Таня Божилова за това, че макар и заемаща поста на обществени начала се е нагърбила с набирането на средства и цялостната организация по ремонта и е поела ролята за обединение на хората от местната общност.

Рачев още веднъж потвърди веруюто си, че никога няма да дели хората в Ковачево на християни и мюсюлмани. „Знаете, че времето е най-добрият съдник. Да са живи и здрави и тези, които ни обичат и тези, които не ни обичат. За нас като местно управлние най-важното е да показваме с действията си, че сме за обединение и сме над хорските сплетни и интриги и когато един управленец получил голяма част от доверието на хората си не знае как да се оправя, не му прави чест в безсилието си да се прави на жертва за да въвежда в заблуждение избирателите си”, заяви кмета.

21рачев3

„Трогната съм и развълнувана. Чувствам се не като гост, а като една от вас, защото корените са ми от Ковачево. С реновирането на това помещение, благодарение на всички хора, дали своята лепта според възможностите си е налице един акт на възраждане на село Ковачево, такова, каквото и аз самата го помня от детските ми години. Изключително съм щастлива. Завършвайки, ще припомня, че на входа на Народното събрание има един надпис – „Съединението прави силата”. Нека не го забравяме, защото наистина, когато всички сме обединени резултатите са на лице”, заяви в словото си Даниела Малешкова.

След това програма продължи с изпълнения на момичетата и жените от ФГ „Ковачево”. Гостите пък разгледаха част от новоремонтираните помещения на читалището.
Днес в 10 часа пък кметът на Общината Марин Рачев откри в другата ремонтирана читалищна зала общоселски турнир по тенис на маса като част от мероприятията за празникът на Ковачево, който ще се състои по традиция на 23-ти май.
В проявата стартираха 13 момичета и момчета от селото. Играе се по системата на елиминирането, обясни организаторът на състезанието Георги Миков – Монката. Той допълни, че кметът на Общината е осигурил с лични средства и 150 лева награден фонд за призьорите. Толкова ще бъде паричният стимул, който Марин Рачев е заделил за турнирът по бридж белот. Той пък ще се проведе на 23-ти май на същото място.