Средната възраст на населението на побратимения с Пазарджик град Ставропол е 34 години, разказа днес зам.-кметът на града Денис Алтапов, на среща с граждани и администрацията на община Пазарджик. От много време насам те са извън „черния списък“ на градове с отрицателни демографски показатели.

Причината за това е наличието на 21 университета и 18 гимназии, десетки детски градини и население от  430 000 души. Поминъкът на местните е обезпечен с различни видове промишлено производство. Най-голямата гордост на града е завод „Монокристал“, който е световен лидер в добиването и преработването на синтетичен сапфир. Предприятието произвежда LED диоди.

Градът е домакин на множество фестивали, а през лятото, на открити сцени се правят театрални представления, пърформанси и всичко, което може да се нарече модерно изкуство, което не се подчинява на затворени пространства. Изложбите на улицата също вече са ежедневие, подчерта Алтапов.

Той посочи и това, че ежегодно в града се провежда конкурс за избор на най-добър учител, за да се стигне до финала обаче, всеки от участниците трябва да покаже изключителни рзултати. Това не случайно е така, победителят получава безплатен апартамент от общината.

За 8 март пък има конкурс за най-успяла жена, тя трябва да бъде професионалист в своята област, да има качествата на лидер и наградата в този конкурс е лек автомобил.

Градът продължава да се разраства и всеки предприемач, който иска да строи миниквартал, задължително прави в него и нова детска градина, която предава на общината напълно оборудвана. Така новодомците не тичат да записват децата си в други градини, които са разположени на десетки километри от града им.

От малки децата биват приучавани и в патриотизъм, методично и по програма те преминават през определена система на обучение, където придобиват не само познание в областта на историята на родния край, но и физически умения. Напоследък има тенденция да се променя отношението на хората към Втората световна война, разказа Алтапов, ние не желаем това да се случва и правим необходимото, хората да си спомнят за техните близки, загубили живота си по време на войната. В града има специално място, където се подреждат фотоизложби по различни поводи свързани с миналото и това е едно от най-посещаваните места в града.

В Ставропол има пет президентски кадетски училища за военно обучение, възпитаниците им напускат школската банка със знания по четири чуждестранни езика и отлична физическа и военна подготовка.

Ставропол двукратно е признаван за най-благоустроеният град в Русия, подчерта зам.-кметът. Той заяви, че гражданите също активно подпомагат действията на общината и се включват в разнородни иницитиви. Постоянно има конкурси за най-добре оформени междублокови пространства, като хората, които са ги създали получават подкрепата на общината и биват насърчавани да ги правят още по-добри.

Залесяването на градските паркове е един от основните приоритети, тъй като хората трябва да имат места за отдих през почивните дни. В парковете и междублоковите пространства има площадки за спорт и те се ползват много интензивно.

Спортистите на Ставропол са негова гордост, децата и младежите нареждат града в челната десятка на Русия по спортни постижения.