* На снимката – Никола Друмев

Димитър ГАНЧЕВ, З.М.С.

Под патронажа на кмета Тодор Попов в Пазарджик се проведе 66-то Държавна първенство по корабомоделен спорт и Мемориал „Н.Шишков“ за настолни корабни модели- класове „С“, посветени и на Празника на Пазарджик.

Пред компетентната съдийска комисия се представиха над 50 модела от клубовете в София, Варна ,Русе, Ст. Загора, Каварна , Димитровград, Средец и Пазарджик. За поредна година представителите на Модел яхт клуб- Пазарджик показаха, че уверено вървят по стъпките на незабравимият Неделчо Шишков- седемкратен световен и трикратен европейски шампион. От представените осем модела пазарджишките състезатели завоюваха един златен и три сребърни медала.

Със злато за втора поредна година се окичи Никола Друмев в клас С-6-В с модела на „Бисмарк“ с 97,00 точки, следван от русенеца Славейко Петров с 96,33 т. В клас С-2 победи доайенът от Русе змсИван Маринов с 97,00 т , следван от нашият змс Петко Петков с 94,67 т. сие задоволи със среброто, а само 33 стотни не достигнаха за златен медал.

В останалите класове при мъжете победиха  Диан Димитров от Варна, в клас С-1, Кольо Гунешки-София в клас С-3 и Атанас Киряков от Каварна- клас С-8. При юношите и девойките  в клас С-6-А , изненадващо победи новакът от Димитровград с 93,67 точки , а със сребърни медали се задоволиха пазарджишките момичета Невена Узунова- 85,33 и Гергана Николова- 83,33 точки.

Поради здравословни причини, не успя да се яви „златната“ ни Лазарина Бончева и сигурните медалисти Михаил Воденичарски и Димитър Енгибаров- поради служебни ангажименти. Близко до бронза се доближиха Ангел Семерджиев- С-3 и Леко Гергински- С-8, но моделите им са все още недовършени. Специалната купа, на името на Неделчо Шишков бе връчена в клас С-1 на Диан Димитров. В началото на септември в Каварна ще се проведе Европейското първенство и отново се надяваме пазарджишките корабомоделисти да ни зарадват с нови спортни отличия.