Подписка с искане за налагането на мярка за задържане „домашен арест“ на Ахмед Муса върви в кв. „Изток“, съобщи наш източник. Съкварталците на задържания и обвинен за разпространение на радикален ислям мъж, настояват правосъдието да разпореди освобождаването му, тъй като той единствен остана зад решетките. Не е ясно пред кого и кога ще бъде представена подписката, нито точният брой на хората, които са сложили подписа си под нея.

Припомняме, че на 22 април Апелативният съд в Пловдив отмени освобождаването на Ахмед Муса под домашен арест и отново ноложи задържане под стража, след като в началото на месеца Окръжен съд – Пазарджик замени мярката му „задържане под стража“ с „домашен арест“. Основният мотив на Апелативен съд бе, че липсват нови обстоятелства, които да разколебаят съществуването на опасността подсъдимият да се укрие или извърши престъпление и заради това мярката няма причина да бъде променена.

Ахмед Муса е обвинен в три престъпления, сред които проповядване на антидемократична идеология и съпричастност към терористичната организация „Ислямска държава“. Той бе задържан, заедно с още 13 свои съмишленици през месец март на 2014 г. До момента не е напускал арестните помещения.