24богдана

Богдана Сиракова е дългогодишен библиотекар в НЧ“Развитие – 1873″ в гр. Пещера. Повод да я потърсим в днешния ден е нейната мисия да работи всеотдайно за хората от родопския град. Тя е инициатор за множество срещи с писатели, поети, художници и журналисти, които се провеждат в Пещера.

Благодарим и за сътрудничеството ни, защото благодарение на нея ние научаваме, какво се случва в Библиотеката.

Тя е една от най-посещаваните читалищни книгохранилници на територията на областта. Пожелаваме на целия екип здраве, много нови творчески инициативи и да продължат да съхраняват най-ценното, което един човек притежава – Духът и желанието да пребъде България!

Г-жо Сиракова, какъв тип литература търсят най-много читателите на библиотеката в читалище „Развитие – 1873“?

Търси се разнообразен вид литература, защото ние обслужваме различни категории читатели: майки с малки деца, които взимат книги за себе си и приказки за децата си,  ученици, студенти, млади хора с различна специалност и образование, пенсионери.

 Каква е възрастта на хората, които най-често прекрачват прага на библиотеката?

Разнообразна, както са разнообразни и самите читателски търсения. От  млади майки с бебета до 80 г. възраст.

Българските или чуждестванните автори са по-четени?

Търсенията са много и различни. Все повече книги се издават за подрастващите. Нямаме читателска аудитория и читателска група, която да чете само един тип литература. Учениците и студентите, четат и вземат за четене вкъщи освен книгите, които са свързани с обучението им и много друга литература. В последно време много четена е литературата по философия, психологията в научно- популярния си вид, книги за билките,  за природата.  Има изключителен интерес към технологията, историята, биографичните романи, художествената литература за отмора- романтична и криминална. А също така  четат  се книгите, които са бестселъри и вече са преиздавани.

Бихте ли изброили имената на авторите, които се търсят най-често?

Търсят се  автори  български и чужди-  от класика и съвременна литература. А като имена – Нора Робъртс, Даниел Стийл, Книстер, Галина Златина, Мария Манакова, Ангел Каралийчев, Джефри Арчър, Сандра Браун, Дейвид Балдачи, Барбара Делински,  Александър Пушкин, Луиз Хей, Дийпак Чопра, Людмила Филипова и много други .

По какъв начин избирате инициативите, които реализира екипът на Библиотеката?

Библиотеката се включва в националните инициативи за библиотеките в страната като маратон на четенето, национална библиотечна седмица, отбелязване на бележити дати и събития. Имаме  прояви, които с годините са  станали традиция за провеждане – средношколското състезание” В света на книгите”, национален литературен конкурс „Спас Зафиров”, приемане на първокласниците за читатели и други мероприятия. Една част от проявите като среща с автор определят самите читатели и техния интерес към неговите творби.

 Работите и с много млади хора, как успявате да ги привлечете?

Наред с традиционните дейности, осъществяваме и редица интересни, културни и образователни инициативи, основно насочени към привличане на млади хора в библиотеката с цел показване нейните разнообразни възможности.

Представяне на книги – популярни български автори, местни творци, детски писатели.

Откритите уроци, състезания, конкурси, мултимедийни презентации, изложби  са инициативи, провеждани ежемесечно и са свързани с различни годишнини.

Организиране на колективни посещения, беседи и презентации за придобиване на библиотечно- библиографска и информационна култура.

Създаване на профил на библиотеката  във Фейсбук, за да бъдем полезни и да получаваме обратна връзка. Вслушваме се в препоръките и в мненията на нашите читатели, общуваме, споделяме. Също така имат възможност за контакт  по електронна поща, скайп. А вече  предлагаме и услугата библиотерапия.

Нашата мисия е да бъдем посредник между информацията и потребителите в един бързо променящ се свят. Работим за утвърждаване на библиотеката като обществен информационен и културен център, осигуряващ равен достъп на всички.

В днешния светъл прозник – 24 май, какво пожелавате на своите читатели?

На най-светлия празник на духовността, писмеността и просветата – 24 май си припомняме, че този ден не е просто поредният официален празник, а денят, в който българския народ, под величествените звуци на „Върви, народе възродени!“, се прекланя пред славата на българското слово и отдава почит, преклонение и уважение.

С пожелания за всички настоящи и бъдещи читатели – Да са живи и здрави, да имат в живота си много успехи и лично щастие!