* Снимки: Дигитализиран архив на Държавен архив

Традиционният празник на розата ще се проведе тази събота в средногорския град Стрелча, съобщи кметът Стойно Чачов. За 17 ч. в Историческия музей е насрочено откриването на фотоизложба, която проследява развитието на розопроизводството в региона, както и отбелязването на празника през годините.

Розите са култура, която е носила препитание на местното население от векове насам. Розовото масло е напускало пределите на страната още по време на Османското робство, за да достигне до известни производители на парфюми в различни точки на Европа.

25рози1

При розоварството на розов цвят от вида Rosa damascena чрез водна дестилация, се получава розово масло и розова вода. Тази технология е пренесена по българските земи през XVII век от Персия и Индия. За увеличаване на количеството и подобряване на качеството на розовото масло се усъвършенстват съоръженията и се използва технологията на двойната дестилация. До началото на ХХ в розоварните се използват гюлпхани – малки казани. В аламбици – медни казани с вместимост около 120 литра, които са групирани по няколко в гюлпана – дестилационна инсталация, се извършва многократна редестилация.

Целия процес можете да проследите, ако първо посетите розова градина в околностите на Стрелча, което ще стане организирано в 17.30 ч. , а след това старинна розоварна в 18.15 ч.

Тържественото откриване на празника е насрочено за 19.15 ч. на площад „Дружба“ в Стрелча. Половин час по-късно пак там започва спектакълът „Стрелча рози бере“, а след финала му е предвиден концерт на певицата Ивана.