Българският съд и българската прокуратура трябва да си свършат по-бързо работата и да забранят това антибългарско явление, тази секта ДОСТ. Това заяви по време на телевизионен дебат в ефира на БТВ  зам.-председателят на АБВ Трендафил Величков. Според него сигналите за нередности и противоконституционност за партията на Лютви Местан, който стана и пословично известен с укриването си в турското посолство, са прекалено много, а за тях пред обществото са говорили, включително и представители на най-висшите български институции. „По време на предизборната кампания и още в самото й начало, ние нееднократно сигнализирахме, че една определена държава – нашата южна съседка Турция, се меси във вътрешните ни работи чрез своята маша ДОСТ. След като отмина предизборната кампания всички видяха, че много институции – президентът, министър-председателят и редица други, също казаха, че има намеса на Турция във вътрешните ни дела. Че Турция се е опитала и слава богу не е успяла да стигне до край с вкарването на партия ДОСТ в парламента ни.  Т.е. такова нещо е било налично. Отново посочвам, каза го и президентът ни“, заяви Величков.

„Въпросът не е дали трябва да бъде забранена ДОСТ, а кога ще бъде забранена ДОСТ. Трябваше ли да донесем чантичките с продукти ДОСТ, да донеса фиданките, да покажа СМС-те, които стигнаха и до европейския парламент, и в които турската държава казваше, че ако не гласуват хората за ДОСТ ще им бъдат спрени социалните помощи в Турция“, заяви зам.-председателят на АБВ на опонента си в студиото Евгений Михайлов.

„Кажете едно полезно нещо, което вашият лидер Местан е извършил за България, преди да се превърне в „булката беглец“ в турското посолство“, попита риторично Величков. Той припомни на Михайлов и факта, че ДОСТ е партия, чийто генезис е пряко свързан с ДПС, срещу която те в момента водят яростна битка, която придобива особена ожесточеност в определени региони на страната. „Агент Павел преди да стане „булката беглец“ къде беше, нали от сараите избяга“.

По време на дебата Величков бе призован да отговори и на въпрос, свързан с публикуваните в медиите твърдения, че руският президент Владимир Путин е определил, че славянската писменост е дошла от македонските земи. „Българският външен министър, госпожа Екатерина Захариева, да извика руския посланик, ако трябва и нашия посланик в Русия да бъде извикан. Да се връчи протестна нота и да стане ясно – кирилицата е българска азбука“, посочи зам.-председателят на АБВ.