От миналата седмица имаме няколко случая на морбили в Пазарджик. В Националната референтна лаборатория са потвърдени в материалите на 5 деца вируса на морбили с генетични методи. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Национален център по заразни и паразитни болести, предаде БГНЕС. Специалистът посочи, че тези деца не са ваксинирани срещу морбили, заушка и рубеола. Това е ваксината, която трябва да се поставя на 1-годишна възраст. „Още по-неприятно е, че някои от тези деца имат записана ваксина, че са ваксинирани, а след като нямат антитела повече от 21 дни след поставянето на ваксината нито морбили, заушка и рубеола, значи ваксината не е поставяна”, заяви проф. Кантарджиев.

Той е сигурен, че такъв е случаят при две деца. Много лесно може да се докаже дали една ваксина е поставяна, посочи професорът и даде за пример опита в други страни. „В държавите, където се казва, че не е задължителна ваксинацията, примерно Германия, Холандия, САЩ, е задължително децата да са ваксинирани като отидат на училище. Само че там не важи бележка от личния лекар, както при нас. Там ти взимат кръв и като видят, че нямаш антитела към нещо, те ваксинират”, заяви той. През месец март беше внесен вирусът на морбили от Румъния в Столипиново. Там около 40% са малки деца до 1–годишна възраст. Освен в Пловдив, и в Пазарджик, има и двама доказани в Монтана.

Там 29–годишен шофьор на ТИР се заразява в Румъния, не е ваксиниран, връща се и заразява детето си. То е на година и три месеца, като двамата са в софийска болница. Според професора мерките, които се прилагат от МЗ, дават резултат. Той предупреди, че в нашата страна ще се явяват това лято случаи в други населени места. Те ще бъдат следствие на пренасяне на вируса на морбили от Западна Европа от хора, които работят там например. Има 5900 случаи в Румъния, а в Италия към 3000 случаи. „Италия, знаете от миналата седмица въведе задължителната ваксинация на децата”, заяви проф. Кантарджиев. Професорът съветва тези, които са работили в чужбина, не са ваксинирани или не знаят, като се върнат няколко дена да ограничат контактите си особено с малки деца. Проф. Тодор Кантарджиев изнесе лекция за „Ваксинална политика в България” по време на XVI-та национална среща в Албена, организирана от Фондация МОСТ – Медии, Общество, Семейство, Традиции. Тя се провежда под патронажа на президента Румен Радев.