Романът на Александър Урумов – „Али Безсмъртния“ вече е и в Америка. Вълнуващата история бе преведена на английски и книгата вече се предлага от Амазон.

Романът на писателя Александър Урумов представя историята на един човек, съден за убийство, отвличане, въоръжен грабеж и за наркотици. Днес от този човек не е останала и следа.  Али Дини е от Иран, като повечето си връстници още незавършил училище зарязва книгите на 16 и се хваща за оръжието. Влиза в казарма и право на фронта във войната срещу Ирак. Там получава и прозвището си „безсмъртния“, защото въпреки че всекидневно вижда как приятелите му загиват буквално в ръцете му, той винаги се измъква невредим.

„Аз вярвах в Бог, аз съм пораснал във вярващо семейство, но в действителността видях много, много грозни неща, много брутални неща и това бяха неща, които ме караха да се съмнявам, че Бог не може да е толкова брутален”, споделя той. Тогава Али се връща от фронта и отива право в квартала в Техеран. Понеже не е завършил училище решава да си намери доходоносна работа, за която не трябва да е учил – започва да продава наркотици. Бизнесът върви добре и така изкарва няколко години, но нещо се обърква – при сбиване Али наръгал човек с нож и го убива.

„В исляма, когато ти си убил някой, законът казва зъб за зъб, очи за очи, убил си, тогава ще умреш и това се казва „касаз” – това е закона”, казва Али. След като ги грози смъртно наказание Али и неговият приятел участник в убийството решават да избягат от Иран. Стигат до Турция. Там захващат отново бизнеса с наркотици, следват и грабежи. В България се озовава през 90-те години в зората на демокрацията. В България дрогата тъкмо навлизала и тук бизнесът потръгнал много добре. Влиза няколко пъти в затвора заради продажба на наркотици. Успява да продава дори в затвора.

Поради липса на доказателства обаче бързо го освобождават. Докато нещо отново не се обърква. При размяна на стока дилър вади оръжие и Али го прострелва, отново фатално. „Аз тогава си мислех, че съм много голям тарикат, куршум не ме лови, никога няма да забравя, куршума мина до главата, през косата ми даже и човека и той умря, почина и там се объркаха нещата вече и там в дъното на ада където бях, аз слезнах още по-надолу”, казва Али.

Но отново вади късмет и след по-малко от 5 години излиза от затвора. Бизнесът също го чака. Веднъж кара толкова надрусан и пиян, че при зверска катастрофа си губи крака. Междувременно се запознава и с една жена, започва да живее с нея и му се ражда син. Той е едва на 6 месеца, когато залавят Али за пореден път, но с ново обвинение – отвличане. „Последния път, в който ме хванаха беше най-хубавия арест, който имах, защото там наистина намерих спасението си. Аз съм лежал в затвора и много добре знам как трябва да убивам времето и с влизането ми организирах деня спим до 10 ставаме, празни приказки говорим после, обяд, малко почивка тренировка и после карти играем, сантасе нещо, това онова, но все едно празно време”, казва Али.

И така Али пита съкилийника си – също иранец има ли нещо за четене. И така за първи път хваща библията на родния си език в ръцете си. Започва да чете в начало с насмешка. Докато не стига до деянията на Апостолите. Тогава нещо в него се променя. Разбира, че и най-грешния ако се покае за него има спасение, нещо, което липсва в Корана.  Али решава да се покае и да повярва, в затвора той претърпява водно кръщение и става християнин.

„Всеки един човек на света търси любовта, търси сигурност в живота си и сигурност не означава, че някой иска да те убие и ти да се спасиш, не. Сутрин, когато ставаш, да знаеш, че можеш да купиш памперс, наема можеш да платиш, семейството да гледаш – сигурност и ценност – да си ценен, аз видях че тази книга всичко ми дава”, споделя Али. Спира с наркотиците и излиза от затвора. Днес той се определя като нов човек – проповядва заедно с пастор Иводор, който го покръстил.

Помага предимно на затворници и бежанци. Днес Али мечтае само за едно – да помогне на повече хора да станат по-добри и да намерят нов живот- също като него.

28урумов