На полето, сред ягодовите насаждения, домакините от италианското дружество „Екотерра” бяха приготвили огромна шатра, където бяха настанени гостите на 13 -тия традиционен празник на ягодата край Берковица. Това се случи в неделя, а ден преди това управителят на „Ригони ди Азиаго“ – Андреа Ригони откри новото  хладилно складово помещение на „Ековита“ в Пазарджик.

На събитието присъстваха гости от Италия, представители на италиански медии, партньори на „Ригони Ди Азиаго“, както и много пазарджиклии. Двеста работни места е осигурила засега фирмата в Пазарджик, тя разполага с насаждения в община Септември и по време на прибирането на реколтата наеманад сто сезонни работника. От името на община Пазарджик и кметът Тодор Попов благодарност към инвеститорите изрази секретарят Румен Кожухаров. В складово хладилно помещение в Пазарджик се съхраняват плодове, а капацитетът му е 1200 тона. Инвестицията възлиза на 1,5 милиона евро.

До момента италианците са инвестирали в биологично земеделие у нас над 15 000 000 евро. Най-голямата ягодова плантация се намира в района на Берковица, в селата под връх Ком. Всяка година в околностите на Боровци и съседното село Благово се отглеждат по 500 декара екоягоди като средната стойност на сезон е производството на 800 тона биоягоди. Върху площ от 500 декара са и лешниците, които се изнасят за Италия. Малините са 200 декара. Има овощни градини с ябълки и сливи. Между 1 500 и 2 000 декара са зърнените култури. Фирмата сама произвежда разсада и фиданките като спазва стриктно правилата на биологичното земеделие.

29ягоди1