В първият ден от свещения за мюсюлманите по цял свят месец Рамадан (Рамазан). По този повод кметът на Общината Марин Рачев поздрави мюсюлманите в Септемврийско(в Ковачево е най-голямата мюсюлманска общност в нашата община) и подчерта дебело убеждението си, че няма религия, която да учи на омраза, разделение или жестокост.
„Вярата на всеки един от нас трябва да ни прави по-добри и по-благородни. Това е и смисълът на религиите. Пожелавам на мюсюлманите вярата им да бъде силна, но и толерантна и човеколюбива към всички. Аз съм дълбоко вярващ православен християнин, но това не ми пречи да пожелая на мюсюлманите лек пост предхождащ големият им празник Рамадан (Рамазан) . Правя това без лицемерие и с най-чиста съвест. И не се държа като някои кметове – пред християните като християнин, пред мюсюлманите като мюсюлманин или пък пред евреите като евреин. Аз съм такъв, какъвто съм и приемам вас такива, каквито се чувствате. Защото вярата се приема по вътрешно убеждение и никой няма право да съди даден човек за това каква религия изповядва. Само истински вярващите хора могат да вървят ръка за ръка и да постигат истински важни резултати в личен и обществен план.
Септемврийска община е пример за етническа толерантност. Затова пожелавам както на мюсюлманите , така и на представителите на останалите вероизповедания, да запазим добрите отношения помежду си и да продължим да живеем в мир и разбирателство“, отбеляза в приветствието си Марин Рачев.