Попитахме сто пазарджиклии – къде са любимите им места за чакане на приятели в областния град? Взависимост от възрастта се оформиха две групи от пет места, където някогашните и днешните жители на града са си уреждали срещи. По-старата генерация е разчитала на емблематични места в града, докато днешните млади се ориентират по-прагматично, те не се чакат, за да отидат някъде, а просто отиват там.

Ако в миналото място за чакане са били чешмичките, днес те не впечатляват тийнейджърите. Те ги приемат като даденост, но не и като символ на място, където можеш да изчакаш идването на приятелите си.

Да започнем с миналото, първото място заема чешмичката на Тракия, но тази чешмичка, която отдавна изчезна от там. Решихме да я потърсим, тъй като паметливи наши съграждани разказаха, че тя е била преместена на място, което и сега е в центъра.

30чешмичка-булаир

Открихме я случайно, заключена в междублоковото пространство на карето от улици „Есперанто“, „Цар Шишман“, „Завоя на Черна“ и „Булаир“. Чешмичката, край която са започнали и свършили не една и две любови в областния град и днес си бълбука, но далеч от носталгичните погледи. Край нея има пейчици и ако наистина искате да си припомните младостта, посетете това място.

На втора позиция се класира сладкарница „Гергана“, която също от много време не съществува, но пък на нейно място е заведението за хранене „Рони“, защото „Гергана“ се намираше в сградата на Театъра.

30рони

Третото любимо място за срещи на по-възрастното поколение е пред Часовника, а четвъртото  малко по-встрани – чешмичката между Старата поща на Пазарджик и сградата на Музея и Галерия „Станислав Доспевски“.

30часовника

На пета позиция се подреди Колоната, а заедно с нея е и някогашното кино „Млада гвардия“.

30колоната

За по-младите местата за срещи започват от заведенията и се местят заедно с тях, по-точно взависимост от това, кое е най-популярно в момента.

Първото място се отрежда на заведенията по ул.„Цар Шишман“, следват го тези от бул. „България“, а трето и четвърто място си поделят заведенията по ул. „Г.Бенковски“ и „Планета“. Колоната също е любимо място за срещи на по-младите, но тогава, когато не са взели решение накъде ще се отправят.

Романтичните разходки все още се правят на Острова, а мястото за срещи е на входа или при чешмичката.

30Острова-чешмичка

Къде е вашето любимо място за срещи в Пазарджик?