Министърът на вътрешните работи Валентин Радев, главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, директорът на ГД „Национална полиция” главен комисар Христо Терзийски и представители на отдел „Пътна полиция” към главната дирекция проведоха днес работна среща с представители на институции, сред които АПИ и БЧК, както и над 10 неправителствени организации, ангажирани с проблемите за безопасността на движението.

„По традиция, на 1 юни стартираме кампания за опазване на живота на децата на пътя”, съобщи министър Радев на пресконференция в МВР след приключване на съвещанието. Това е пореден акцент върху един от основните два приоритета в работата на вътрешното ведомство – мерки и действия за прекратяване на „войната по пътищата”, заедно с противодействието на конвенционалната престъпност.

„Съсредоточаваме усилията за постигане на целите на Европа 2020 – двойно намаляване на жертвите на пътя в сравнение с периода до 2010 г.”, подчерта вътрешният министър и припомни, че в периода 2008-2009 г. загиналите бяха над 1000 души, впоследствие броят на жертвите бе намален до около 600. Понастоящем има известно покачване – над 700 загинали на пътя. Продължаваме да се борим за постигане на целта. Статистиката от началото на 2017 г. до днес сочи, че по пътищата на страната са загинали 219 души, което е с 16 души по-малко за същия период за миналата година, когато бе регистриран своеобразен пик – 36 загинали деца, какъвто не е имало през предишните шест години. От началото на тази година до 1 юни четири деца са загубили живота си при инциденти на пътя.

Министър Радев припомни влезналите през януари месец т.г. промени в Закона за движение по пътищата, с които бяха увеличени двойно наказанията за шофиране с превишена скорост, извършват се вече и проверки за шофиране под въздействие на наркотични вещества. Над 2500 регистрационни табели са свалени от превозни средства, като средно около 1000 за неправоспособност, 1300 – за употреба на алкохол и 307 – за наркотици. В резултат на законодателните промени е регистриран спад със средно 20% на нарушителите, заловени да шофират под въздействието на алкохол и наркотици.

„Това не е успокояващо, решени сме и в момента инициираме нови промени, вече е публикувана за обсъждане Наредбата за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози от водачи на моторни превозни средства, което ще спомогне за намаляване на тези проценти”, коментира вътрешният министър.

В рамките на днешното съвещанието бяха обсъдени множество идеи, свързани с добри практики и в контекста на въведените промени с оглед подобряване работата на контролните органи – информира министър Радев и открои сред тях: предприемането на стъпки в посока въвеждане на хорариум в училищата по темата за безопасността по пътищата; ангажиране на различни държавни органи в дейността на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата; действия за повишаване на информираността. Всички тези стъпки ще бъдат надграждани и в бъдеще. „Ще направим необходимото, за да е успешна борбата за живота на децата ни. Важно е да бъдем по-активни, но да ангажираме и хората. Ако всички не се притесним от това, което се случва по пътищата, няма как борбата ни да бъде успешна”, бе категоричен министър Радев.

По отношение събираемостта на глобите главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов посочи, че спешни мерки се прилагат и в момента: засилен контрол на пътя; бърза справка за наложени и невръчени наказателни постановления; а при връчени – временно отнемане на свидетелството за правоуправление, докато водачът не изпълни задълженията си спрямо бюджета. По-дългосрочната цел е въвеждането на законодателни промени за повишаване на събираемостта на глобите и с оглед обвързване на тази административна дейност със заплащането на задълженията към бюджета. Като важен момент главен комисар Маринов открои и новата наредба, която ще помогне за неотмеността на наказания, свързани с употреба на алкохол и наркотични вещества.

За повишаване събираемостта помагат и въведените в експлоатация нови автомобили, които дават  възможност при самата проверка да се издават наказателни постановления. „278 автомобила са предназначени само за дейността на Пътна полиция. Освен това в момента върви тестване между информационната система на НАП и тази на МВР за управление на наложените и платени глоби”, посочи директорът на ГД „Национална полиция” главен комисар Христо Терзийски. Той поясни, че всеки един от автомобилите е оборудван с работна станция за отдалечен достъп, чрез която се извършва автоматична проверка за наложени и неплатени глоби.

По думите му, предприети са действия за стандартизиране и сертифициране на камерите от старите автомобили, които да бъдат изнесени и ползване в новите превозни средства. Започнати са и съвместни стъпки с Комисията за финансов надзор, които управляват Гаранционния фонд, за продължаване закупуването на стационарни и подвижни камери, с които да се работи по контрола на скоростта. „Стремим се към въвеждане на практиката на единен център, който от една страна намалява ангажимента на служителите на Пътна полиция по обработка на нарушенията, а от друга – автоматизирането на тази обработка свежда до минимум субективния фактор при определянето на наказанията”, допълни главен комисар Терзийски.