Около 14 000 души живеят постоянно на един от най-обичаните за посещение от българи и румънци остров в Гърция, Тасос.

Той се намира само на триста километра от Пазарджик и привлича туристите с това, че може да бъде посетен и разгледан в рамките на два почивни дни. Освен неговите забележителности, можете да разгледате и Кавала, а най-близкия път с ферибот до острова е от пристанището на Керамоти.

В момента, за да стигнете до тук е добре да изберете граничния пункт Капитан Петко войвода или ГКПП Златоград, тъй като проходът Маказа е изключително натоварен и чакането на опашка ще ви отнеме от един до няколко часа.

В началото на сезона освен българи, там чакат, за да преминат границата и много румънци.

Но да се върнем към острова.

Той е наречен на името на Тасос Финикиеца, първият му владетел, който търсел отвлечената си от Зевс сестра Европа, разказват легендите. Баща му го изпратил със заръката да не се връща, ако не я намери. След неуспешното търсене той решил да се установи тук. Преди това островът се казвал Айрия (Остров на ветровете). По-късно гърци от остров Парос колониализират острова.

Времето си вървяло и в различни етапи от човешката история, Тасос попадал в различни ръце, дори за малко е бил и българска територия, това става по времето на Втората световна война.

От тогава до днес е изтекла много вода, разказват местните, но островът е запазил своята слава на място, което може да предложи артефакти от древността, красиви гледки, приятни плажове и много изненади. Понякога не съвсем приятни, защото когато времето се развали фериботите спират да пътуват. Тогава ще трябва да изчакате, то да се стабилизира, за да се върнете на континента.

Кои са трите места, за които най-често си спомнят посетителите на Тасос?

Безспорно това са селцата, които са разположени на острова. Неговата обиколка е сто километра и той може да се обиколи само за един следобед, ако не искате да се задълбочавате в разглеждането. Почти навсякъде ще откриете сергиите с китайски сувенири, местен зехтин, маслини, а също така ако имате мерак можете да си вземете и мрамор. На големи блокове, защото го добиват тук или под формата на бюст на Аристотел, Сократ или някой от многобройните древни богове.

Особено впечатление прави Лименария. Градчето прилича на нашия Несебър, но всичко в него е мъничко. Няма да срещнете помпозен хотел. За сметка на това има безброй магазинчета, има няколко пивници, от които можеш да си купиш домашно наливно узо. А как смърди вътре, не е за разправяне. Зад тезгяха обикновено дреме плешивичък дядо, който задължително чете вестник и очилата  – аха да се сурнат от носа му.

Внимание заслужава и манастирът Свети Арахангел Михаил. Той е женски и ако дамите са обути с панталони, ще ги накарат да облекат една басмяна пола върху тях, защото не било прилично жена да влиза в храм с панталони. На входа ще се информират и дали сте ортодоксални християни. Гърците са страшно набожни и палят по десетина свещи, сякаш това може да им реши въпросите. Може пък и да решава проблеми, ама мен баба ме  е учила, че молитвата е по-важна от броя на свещите, както и не нарушаването на Божите заповеди.

Всъщност във всички гръцки църкви свещите се палят или пред тях или на места изнесени още след притвора на храма.

Целият остров е залят от маслинови горички, те не са оградени, както бихме направили в България. Там всеки си знае кои точно дървета са негови и се грижи за тях. Много се дразнят ако опиташ да си откъснеш клонче с маслинка. Настава такова викане, сякаш им късаш месо от тялото. Но всъщност са си прави хората, сигурно два милиона души се изтърсват ежегодно на Тасос и ако всички дърпаха маслинови клони, зехтинджиите щяха отдавна да са фалирали.

Като изключим красивите селца като Панагия и Лименария, пристанището Лименас и още няколко селца, остават природните забележителности, които буквално спират дъха.

Гьола

31гьола

Това не е точно плаж, а естествена морска лагуна, издълбана в скалите до морето. Прилича на плувен басейн с размери около 20х15 метра. Самите скали около него са терасовидно разположени и не е трудно да се ходи по тях. Ако решите да го посетите за плаж, имайте предвид, че ще трябва да опънете кърпата директно върху скалите. Няма пясък, нито сенчести места. Този природен феномен се намира близо до Астрис. За да стигнете до него, трябва да пътувате по черен път 3-4 км и след това да повървите още малко пеша.

Заливчето Алики

31алики

Алики се намира на 35 км от Лименас и ако караш само по главния път, няма как да го пропуснете – малък живописен полуостров с кристални води, златист фин пясък, обграден от високи кедри. Южният залив е пълен с гъзарски лодки, а северният плаж е с археологически разкопки.

Мраморният плаж Салиара

31мраморен плаж

Мраморният плаж се намира на източното крайбрежие на острова и до него може да се стигне само по малък 5-километров път, който може да хванете от плажа на Makryammos. Наричат го Marble Beach (Мраморния плаж) заради белия пясък и мраморните камъчета по дъното, които дори в най-горещото време са хладни заради мраморните късчета в тях. Водата има уникален тюркоазен цвят. Допреди няколко години плажът беше абсолютно див, но през последните сезони там се виждат все повече чадъри и шезлонги.