Началото на сезона в Керамоти винаги се отбелязва с празник на пристанището, разказва сладкодумно Филоксимена, която е собственик на малко хотелче в курортното градче. Когато за първи път попаднахме тук, то нямаше вид на курорт. Това, с което бе известно е, че е най-близката точка, от която можеш да хванеш ферибота за Тасос.

03морски празник2

Десет години по-късно Керамоти вече е набъбнало, а причината за това е непрекъснатият поток от туристи, който се е увеличил тройно от 2007 г. насам.

03морски празник3

Селото притежава най-голямата пясъчна плажна ивица в Северна Гърция и вече е мечтано място за гърци, българи и румънци. Новите сгради край плажа никнат като гъби, а собствениците им в повечето случаи са българи. Това е така и със заведенията, както и с малките сувенирни магазини.

03морски празник

Филоксимена разказва, че май ще се наложи освен английски местните да учат и български. Селото е тук от незапомнени времена и неговите жители са се препитавали винаги с риболов. И до днес това е така, но уловът вече поема към местните таверни, защото е грехота да дойдеш до Гърция и да не си потачиш душичката с печен лаврак или ципура, както и множество дребни рибки, които сноват под носа ти, докато се къпеш на плажа.

Излишно е да се обяснява, че морето е чисто и бистро, а освен свободна зона, плажовете предлагат и заведения, където срещу едно фрапе на стойност три евро, цял ден можеш да ползваш четири шезлонга, маса и чадър.

Както отдавна е известно, ние българите обичаме да си угаждаме и не обичаме да ръсим пари на вятъра. Заради това не е странно, че след като изпият фрапето повечето от нашенците на плажа смело бъркат в дисагите и вадят кенчета с бира, която са си донесли от България.

Други направо пластмасовите двулитрови „Пиринка“, това не е проблем, ако ползваш свободен плаж, но вече не го позволяват на частните плажове.

Цената на бирата в Керамоти е доста по-висока от тази в нашите магазини. Както и на всичко останало.

За разлика от нашите супермаркети тукашните предлагат три вида нескафе, например. Освен това, което откриваме и в България, тук има нескафе за фрапе и черно нескафе, което е с повишено съдържание на кофеин.

Заради туристите дори и в магазините, от които пазаруват местните цената на зехтина е по-висока от тази, която бихте видели в магазин, на селище, край което не се плискат вълни.

Снощи Керамоти откри сезона с концерт на пристанището, а туристите се разваха на безплатна порция миди и малко узо.

03морски празник1

Таверните бяха пълни с местни и туристи, които се радваха на морски дарове, както и редица местни рецепти. Според сервитьорите, когато трябва да направят своя избор туристите изпадат в дълбоки колебания. Защото изборът, в крайна сметка, се свежда до риба или гръцка мусака, която тук приготвят фантастично.

Цената на една порция мусака е 6 евро. Салатите струват от три до пет евро, а десертите от пет до десет. Рибата е от 7 до 10 евро.

Десертите са тукашна направа и ако в заведенията ви се струват скъпи можете да ги опитате и като посетите местното магазинче, което се намира в центъра и да се снабдите с лакомства, като там цените са за килограм и можете да си изберете от всичко, което виждате на витрината.

Собственичката ще ви обясни, че всичко е докарано днес и си струва да го пробвате. Става дума за баклавички, различни видове кадаиф, толумбички, халва и над десет вида пасти. Има и сладолед.

През деня край хотелчето ви ще преминават мъже с открити пикапи, които предлагат плодове и зеленчуци. В този сезон най-вече кайсии, череши, вишни, но и цитруси.

 Пазарджишкото присъствие

03мотор

Присъствието на пазарджиклии в Керамоти е повече от осезателно. Най-вече заради собственика на огромен мотор, който свети като дискотека и озвучава целия квартал, през който преминава. Явно собственикът е почитател на „Металика“, защото в нееднократните ни срещи с него по улиците на градчето, звучеше тяхна музика.

 Керамоти

03двор

То отстои на около 100 км от границата през ГКПП Златоград – Терми (може да се мине и през ГКПП Кулата – Промахон), на около 250 км от София и на равни разстояния (около 20 кмот градовете Кавала и Ксанти.

03магнолия

По този маршрут движението се осъществява по пътя „Егнатия Одос“ и се завива при отбивката за Хризупули.

Още с приближаването ще усетите спокойствието и свежестта, които излъчва Керамоти. Потъналите в тишина улици са изпъстрени с екзотични цветя и вечнозелени палми, къщите са не по-високи от 2 – 3 етажа и китно декорирани с лозници, изборът от заведения, магазини и хотели е презадоволителен, а навсякъде, накъдето погледнете, виждате кристално сините води на Егейско море. И някъде там,  на хоризонта – остров Тасос.

Най-популярен за нощен живот е Коко Бийч, а любителите на уединението предпочитат Амоглоса.

Цените за нощувка варират от 10 до 50 евро на човек, всичко зависи от това кога ще направите своята резервация. Но дори и да дойдете на място пак ще намерите къде да ви приютят, разказва Филоксена.

03морето