Пенсионери от всички клубове в община Пазарджик за поредна година се събраха в местността Добра вода, за да проведат своя фестивал на самодейците. Те бяха поздравени от кмета на Пазарджик – Тодор Попов, който им пожела още дълги години да имат желанието и дръзостта да изявяват своите таланти, а също така да бъдат здрави и все така сплотени.

На сцената се изявиха групи за фолклорни песни и танци, играха се скечове и като цяло фестивалът отбеляза рекорден брой посетители. Над 2000 души се събраха по поляните над Дебращица. Петдесет автобуса превозиха голяма част от тях, а останалите разчитаха на собствен транспорт.

11Panorama 61

11pan211pan1

На 7 юни православната църква почита паметта на Света Мъченица Валерия. Тя е родена в Кесария, Палестина. В онези години римските управници се кланяли на идолите. Валерия, заедно с нейните приятелки Мария и Кириакия решили да се отрекат от фалшивите идоли, да не извършват повече езически ритуали и жертвоприношения. Трите млади жени се скрили в една малка къща извън града и живели там в продължение на известно време. Постели и се молели постоянно на Господ да унищожи идолите, за да може да се утвърди християнството. Намерили се лоши хора, които открили трите млади светици и направили донос до управителя на града. Той ги привикал, накарал ги да се поклонят на идолите и да се отрекат от Исус Христос. Ако го направят той щял да пощади техния живот. Валерия, Мария и Кириакия отказали да се подчинят и били екзекутирани.

Познато е името на още една Св. Валерия, която е почитана от католиците. Тя е известна като Св. Валерия Миланска дъщеря на богато и известно семейство. Станала съпруга на Св. Виталий и майка на Протосий и Геврасий. Св. Валерия приела християнството и се отдала в служба на Христос. Оказвала помощ при извършване на християнски погребения. Била заловена и екзекутирана на арената на Колизеума. Войниците отсекли главата й. Тялото на Св. Валерия било открито след години и погребано в катедралата Св. Себастиян.

На днешния ден празнуват носещите имената Валерия и Валери.