Свлачищен процес е стартирал в района на Сахата в Пещера. Няколко къщи построени непосредствено под горския фонд са се напукали, тротоарите са нагънати. За първи път сигнал за проблема е подаден на 30 май по телефона до заместник-кмета Зехра Алиш. Тогава информацията е била за една засегната къща. В следващите дни се напукват още къщи и видимо процесът се пренася от другата страна на улицата. В момента на място се прави оглед от „Геозащита“ Перник, чиито специалисти трябва да установят каква е причината за започналите процеси, както и да дадат препоръки какво трябва да се направи, за да се намали риска.

07napukana-stena

След първия получен сигнал със заповед на кмета Николай Зайчев е сформирана специална общинска комисия, която заедно с Комисията за защита при бедствия и аварии е описала всички засегнати сгради, съставен е проток и е изпратено писмо до „Геозащита“. Ежедневно на място са управителят на „ВКС“ЕООД инж.Звезделин Вукев и служители на водното дружество. Освен наличието на подпочвени води, се допуска, че разместването на земни пластове е  възобновило стар напорен резервоар, от който е тръгнала вода, която допълнително е усложнила обстановката. Самият резервоар не е в активите на „ВКС“, по документи не съществува и е открит едва сега. Проблемът вече е засегнал и водопреносната мрежа. Под натиска на земната маса тръбите се късат и се предизвикват аварии.

В момента се правят изкопи, за да се отклони водата към хидротехническо съоръжение, изградено преди 11 години след голямо наводнение в този район.

Една от засегнатите къщи е тази на Джамиле Даудова. С оглед на спецификата на района, който е в подножието на склона и фактът, че и друг път е имало проблеми, нейното семейство е изградило масивна подпорна стена с височината на двуетажната къща. И това обаче не ги е спасило днес, когато има вече напукани стени.

07napukana-kashta

Очаква се информация от „Геозащита“ за уточняване на причините за свличането на земята, за да се предприемат още действия за овладяване на процеса.

„За нас проблемът е много сериозен, аз и моят заместник Зехра Алиш сме ежедневно на място, следим с тревога, това което се случва. Стоим зад хората и с каквото можем ще помагаме. За жалост хората понякога сме безсилни пред природата“, коментира кметът Зайчев след поредната среща със засегнатите.