Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с кмета на община Пещера Николай Зайчев и обсъди с него възможностите за развитие на туризма в региона. Двамата констатираха, че има все още много неизползван потенциал за популяризиране на този красив кът на България като отличен маршрут за екотуризъм, зимни спортове, лов и риболов, планински и пещерни експедиции.

Министерството на туризма ще продължи да насърчава всяка местна инициатива, която развива туристическия бизнес в общините, подчерта министър Ангелкова. Тя приветства усилията на бизнеса в Пещера да привлича повече туристи с услуги, които произтичат от нейните уникални забележителности и специфика. Възможностите за устойчиво развитие на отрасъла не са свързани само с инвестиции в големите курорти, но и в по-малките зони за отдих и пътешествия. В това отношение Пещера може да бъде добър пример, стана ясно по време на срещата. Сред най-популярните местни забележителности например е крепостта Перистера край града, която е реставрирана с евросредства и се посещава средно от хиляда туристи на месец. Този интерес може да се комбинира и с други допълнителни услуги до исторически места като Батак и Брацигово, каза министър Ангелкова.

Недалеко от града е разположено летовището „Св. Константин“, известно с благоприятния си климат и красива природа. Построените там ски влекове създават отлични условия за развитие на зимните спортове, а язовир „Батак“ – за летен плаж и риболов, посочи кметът на Пещера. Много разнообразни са и офертите за климатолечение, рехабилитация, културно-исторически  и опознавателни турове в областта.