Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо три лица – Фарук У., афганистански гражданин, привлечен като обвиняем за противозаконно подпомагане на чужденци да преминат през страната с цел да набави за себе си или другиго имотна облага и за това, че е държал наркотични вещества без надлежно разрешително – престъпления по чл. 281 ал.2 т.1 и т.5 и по чл. 354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс, и за Апостол К., на 31 г., и Никола С., на 29 г., за подпомагане на чужди граждани да пребивават в страната с цел да набавят за себе си или другиго имотна облага – престъпление по чл.281 ал.1 т. 5 от Наказателния кодекс, като спрямо Апостол К. е повдигнато и обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост при пътно-транспортно произшествие – престъпление по чл.343 ал.3 буква Б от Наказателния кодекс.

На 4 юни 2017 г., около 4 часа,  на автомагистрала „Тракия“, край гр. Пазарджик, се е движел микробус „Мерцедес Спринтер“, управляван от 16-годишния Т.Д. На 97-я километър водачът изгубил управление на автомобила, при което е възникнало пътно-транспортно произшествие. При катастрофата са загинали девет чужди граждани и шофьорът на автомобила, и осем чужди граждани са били ранени.  По случая е започнало незабавно разследване за причините за пътно-транспортното произшествие. Установено е, че тримата обвиняеми са подпомогнали чужденците да преминат през страната. Обвиняемият Фарук У. е със статут на кандидат за бежанец, с постоянен адрес в гр. София. В момента по досъдебното производство се извършват активни процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, разпознавания, изискват се информация и материали от чужди посолства и др.

Днес, 8 юни 2017 г., Окръжен съд-Пазарджик ще заседава по искането на прокуратурата за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тримата обвиняеми.