Всички оцелели мигранти задържани след катастрофата на 4 юни, когато на АМ“Тракия“ запечатани в микробус,  загинаха десет души, са съобщили на разследващите, че датата им на раждане е 1 януари 1999 г. Това бе оповестено на пресконференция в ОДМВР – Пазарджик днес, от Окръжния прокурор Васил Малинов. Според него не е ясно дали и двете имена, с които са се самоназовали двама от ранените са истински. В момента се работи усърдно за установяване на самоличността не само на оцелелите, но и на загиналите. В противен случай деветте тела ще преседят в моргата во веки веков, защото няма законов механизъм, по който да бъдат освободени и погребани.

Все пак ако се стигне до погребение, разходите ще трябва да бъдат поети от общината, тъй като съгласно наредба, тя е длъжна да поеме разходите за последния път на бездомни и неизвестни, намерили смъртта си на нейна територия.

Болницата се намира в още по-омагьосан кръг, тъй като сега извършва за своя сметка всички разходи по лечението на мигрантите. По всичко личи, че няма да има кой да ги възстанови.

На пресконференцията дойде и главният секретар на МВР – Младен Маринов, той заяви, че е доволен от свършената до момента работа, установени са трима от основните участници в канала, но се очаква и арестът на още лица забъркани в кашата.

На бензиностанция на 144 км. от автомагистралата в посока София са снимани и двата автомобила, с които са се движели организаторите и буса – копърка. На камерите ясно личат и лицата, които са се возили в лекия автомобил, както и 16 годишният Трайчо.

Комисар Младенов отказа да предостави информация къде мигрантите са преминали границата и по какъв начин е станало това. Най-вероятно това се е случило със стълба над оградата, в района на Малко Търново, където мигрантите са се крили в продължение на три дни, а след това са били извозени до Бургас, за да поемат по магистралата.

По случая има изключително много неясноти, комисар Младенов отказа да коментира и версията за участието на още двама, освен тримата задържани в организирането и осъществяването на канала. Журналистическите въпроси увиснаха във въздуха, тъй като получиха отговор – не мога да изнасям оперативна информация, нашите сътрудници трябва да запазят доверието си в службите, в противен случай може да оттеглят дадените вече показания. – каза Маринов.